EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Незначително влияние на Брекзит върху Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Незначително влияние на Брекзит върху Румъния

mail09:45 | 05.02.2020прегледи 1396 коментарикоментари 0


Напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз ще засегне румънската икономика незначително, тъй като Великобритания е деветият по големина търговски партньор на Румъния и само десетият най-голям източник на преки чуждестранни инвестиции в страната (данни за 2018 г.), според анализ от агенцията за бизнес информация KeysFin.
Износът на Румъния за Великобритания достигна 2,9 милиарда евро през 2018 г., докато вносът беше 1,7 милиарда евро.

Британските преки инвестиции в Румъния възлизат на 1,7 милиарда евро в края на 2018 г., а около 1300 румънски компании бяха контролирани от британски инвеститори (над 50% дялове), с оборот от около 20 милиарда RON (4,2 млрд. Евро) през 2018 г., според данни, събрани от KeysFin.
„По отношение на търговията сравнително слабите връзки с Обединеното кралство поставят Румъния сред най-защитените европейски икономики от прякото въздействие на Brexit. Въпреки това, един от основните икономически рискове, които KeysFin вижда във връзка с това събитие, е заразата, която може да бъде генерирана от неконтролиран процес на излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Въпреки минималната вероятност, която даваме на този сценарий, като това е нежелателно и от двете страни, въздействието върху финансовите пазари може да бъде основно “, заяви Роксана Попеску, управляващ директор на KeysFin.
За разлика от умереното икономическо въздействие въздействието върху румънците, работещи във Великобритания, може да бъде значително, показва анализът. Преговорите между ЕС и Обединеното кралство относно свободното движение на хора ще продължат да бъдат един от най-чувствителните въпроси, заедно със свободното движение на стоки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145