EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Незаконната търговия със защитени видове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Незаконната търговия със защитени видове

mail15:03 | 18.06.2012прегледи 1660 коментарикоментари 0


Незаконната търговия със защитени видове е третата по обем в света след търговията с наркотици и с оръжие, каза Валери Георгиев - държавен експерт в дирекция "Национална служба за защита на природата" към Министерството на околната среда и водите на семинар в столицата. Колкото по-застрашено и изчезващо е едно животно или растение, толкова е по-скъпо, което поставя търговията със защитените видове на тази "предна" позиция, коментираха експертите. Някои ресторанти в Азия са направили като свое меню списъкът със световно защитени видове, коментира Георгиев, цитирайки информация на свой колега от международната организация "Трафик интернешънъл". Колкото са по-редки видовете, толкова са по-скъпи, предлагат се различни видове костенурки, змии и тревопасни, добави той.
Носорог За китайската медицина се използват голямо количество продукти, които не са с много ясно въздействие върху здравето на хората, отбеляза експертът на МОСВ. По думите му типичен пример е носорогът - използва се неговия рог. Той има съдържанието на човешката коса - кератин и нищо друго, което да е полезно, но стои изправен и затова се използва за повишаване на потентността при мъжете, отбеляза Георгиев. "Виагра"-та спаси за малко носорозите, но се започна нова кампания за търсене на рог от носорог, коментира специалистът. По думите му вече има случаи за обири на такива екземпляри в музеите в световен мащаб. Допълнително търсене създават и слуховете, че лекува рак. Дори в Зоологическата градина в София са търсили рог от носорог хора, които са се представили за ирландци, добави той. Информацията потвърдиха и представители на столичния зоопарк, които присъстваха на семинара. По тази причина се обсъжда изобщо да бъде забранен износа на носорог и рогове от животното, дори за целите на ловни трофеи.
Костенурки Костенурките са друг защитен вид, който често става обект на незаконна търговия. Те са един от най-старите видове на планетата и се смятат за символ на дълголетието,
заради възрастта, която достигат някои от тях - над век. Съществуват поверия за лечебните свойства на кръвта на животните за лечение на анемия и тежки онкологични заболявания на кръвта. През есента бяха конфискувани 33 екземпляра от световнозащитените сухоземни костенурки в имот на Кирил Рашков край пловдивското село Катуница. В началото на този месец те бяха освободени в природата.
Странен внос
Сред най-странните видове, които специалистите са конфискували при опит да се внесат у нас, са тарантулите. Те се внасят главно от Чехия, но и у нас има хора които ги размножават. Атрактивни са, защото са големи, коментира Георгиев. През април т.г. митнически служители на ГКПП "Калотина" задържаха контрабанден "терариум" с 32 екзотични влечуги от Чехия - 10 змии боа - удушвач, 1 американски смок, 3 кралски питона, 2 смока, 3 жълтобузи костенурки, 2 черни костенурки, 3 млечни жаби, 3 оранжеви жаби, 2 гущера сцинг, 1 гущер агама и 2 паяка тарантула.
През март т.г. на същия ГКПП бяха задържани 6 варана, 4 каймана, 3 питона, 15 хамелеона, 49 костенурки, 1 скорпион, 6 рака, 10 охлюва, както и много червеи и хлебарки.БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg