EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Недостиг на работна ръка в Хърватия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостиг на работна ръка в Хърватия

mail08:35 | 21.03.2024прегледи 411 коментарикоментари 0


Недостигът на работна ръка в Хърватия е наболял проблем за промишлеността и пречка за по-голям растеж на брутния вътрешен продукт, така че няма съмнение, че вносът на работна ръка е необходим, беше казано на конференция, организирана от Хърватската асоциация на работодателите (ХАР) в Загреб.

Генералният директор на ХАР Ирена Вебер каза, че недостигът на работна ръка е наболял проблем, който натоварва хърватската икономика и работодателите.

„Позицията на работодателите е, че достатъчен брой работници може да се осигури само със системен подход, който включва реформа в данъчното облагане на труда, модерен Закон за труда, активизиране на хората в трудоспособна възраст на пазара, хармонизиране на образователната система с нуждите на пазара на труда и внос на работна ръка“, каза Вебер.

Тя каза, че прогнозите на Европейската комисия показват, че до 2030 г. Хърватия може да загуби 6,8% от активното си работоспособно население, докато прогнозите на ХАР показват, че до 400 000 чуждестранни работници ще работят в Хърватия след седем години, при условие че БВП се повишава годишно с около 2,8%.

Вебер каза, че удължаването на разрешенията за пребиваване и работа, по-дългата сезонна работа и улесняването на смяната на професия са стъпките в правилна посока, изтъквайки колко важно е предотвратяването на системни злоупотреби и недеклариран труд. Тя допълни, че има какво да се подобри чрез допълнителна дигитализация на процедурата по издаване на разрешение за работа и пребиваване.

Според Вебер промените в Закона за чужденците ще затруднят наемането на чуждестранни работници, тъй като се ограничава броят на молбите за разрешения за пребиваване и работа, които може да се подават в рамките на една календарна година. Вебер каза, че набирането на чуждестранни работници е скъп и труден процес и че на работодателите трябва да се позволи да задържат чуждестранни работници за определен период от време.

Вебер подчерта, че ХАР подкрепя мерки, насочени към ангажиране на възможно най-много местни работници. „С интелигентни политики на пазара на труда и в образователната и пенсионната система Хърватия може да намали наполовина годишната нужда от внос на чуждестранна работна ръка до 20-25 000 годишно през следващите седем години.“

Тя спомена и възможността за привличане обратно на хърватски емигранти. „Хърватия е достигнала над 75% от средната покупателна способност за ЕС и има по-малко причини за емиграция.“

„Няма съмнение, че имаме нужда от чуждестранна работна ръка“

Министърът на вътрешните работи Давор Божинович представи новия Закон за чужденците и последните данни за разрешенията за работа и пребиваване на чуждестранни работници в Хърватия. Той каза, че през последните два месеца са издадени 43 299 разрешения за работа и пребиваване на чужденци, което е с 46% повече от същия период на миналата година.

„Хърватия има най-висок икономически растеж в Европейския съюз в момента. За да го поддържаме, имаме нужда от чуждестранни работници и това е несъмнено", каза Божинович.

На въпрос кога ще влезе в сила новият закон той каза, че общественото обсъждане е приключило и законът ще влезе в сила, когато бъде съставено новото правителство./агенция ХИНА, БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158