EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Негативна перспектива за глобалния кредитен рейтинг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Негативна перспектива за глобалния кредитен рейтинг

mail15:08 | 15.11.2019прегледи 800 коментарикоментари 0


Рейтинговата агенция "Мудис" намали своята глобална суверенна перспектива за 2020 година до "отрицателна“ от "стабилна", посочвайки че подривната и непредвидима световна политика ще забави растежа и ще увеличи риска от икономически или финансови шокове, предаде Ройтерс.

Агенция, която вече отправи предупреждения за понижаване на кредитния рейтинг на страни като Великобритания, Южна Африка, Индия, Мексико, Турция и Хонконг, заяви, че зад днешното решение стоят три основни движещи сили.

Според нея непредсказуемите политики и търговските войни, като тези между САЩ и Китай, биха отслабили отворените и икономиките, разчитащи на износа на суровини. Все по-антагонистичната среда също може да навреди на глобалните и национални институции, което заедно с по-ниския икономически растеж увеличава вероятността от кризи, като в същото време намалява капацитета за справяне с тях.

"В непредсказуема среда, растежът и кредитните рискове сочат в посока надолу", посочи "Мудис" при представяне на годишния си доклад за 142 държави, чийто държавен дълг е в размер на 63,2 трлн. долара.

"Има малък лъч надежда и нарастващ риск за повече негативни резултати. Непредсказуемата политика създава непредсказуема икономическа и финансова среда", се посочва в доклада на кредитната агенция.

Макар че най-яркият пример остават търговските спорове между САЩ и Китай, напрежението, което намалява икономическия растежа, се е повишило също така в Персийския залив, между Япония и Корея, Индия и Пакистан, САЩ и ЕС, както и ЕС и Великобритания.

Първият ефект от тези напрежения и по-специално негативното въздействие от повишаването на тарифите върху обема на търговията, не винаги е най-сериозният, тъй като отрицателното влияние върху инвестициите и капиталовите потоци вероятно ще навреди както на близкосрочните, така и на средносрочните перспективи за растеж във всички региони, предупреди "Мудис".

Рейтинговата агенция очаква растежът на най-добрите световни икономики от Г-20 да остане около 2,6% през следващата година след 3% през 2018-а.

Държавите, които са силно ангажирани в световните вериги за доставки и които разчитат на търговията, са изправени пред забавяне на техните икономики, посочи "Мудис", визирайки в най-голям степен Хонконг, Сингапур, Ирландия, Виетнам, Белгия, Чехия и Малайзия.

Други държави с голям дефицит по текущата сметка, които разчитат най-много на външен капитал - Ливан, Монголия, Тунис, Пакистан, Шри Ланка, Аржентина, Турция и в по-малка степен Индонезия и Южна Африка - пък са изложени най-много на финансови шокове.

"Последните години предлагат достатъчно доказателства за възможностите за обръщане на капиталовите потоци и ако тази тенденция се запаси, може да навреди фундаментално на страните - реципиенти", се казва в доклада на "Мудис".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg