EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Не София, а Виена е град-мечта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Не София, а Виена е град-мечта

mail12:31 | 16.05.2009прегледи 2095 коментарикоментари 0


Кармелита Денева

Виена измести Цюрих като град с най-добро качество на живот в света, показва годишно изследване на агенция Mercer, която проучи 215 града в света. Тази информация впечатли не само българите, но е водеща в сайта на Vienna Business Agency / WWFF/. В същата класация София е на 113-то място. “Просперитетът на Виена има много обяснения, но главно е средата, в която се развива бизнесът и дългосрочното планиране на неговите проекти”, коментира пред EconomyNews Ерих Валентин, член на Съвете на Виенската община. Две структури на общината са в основата на качествения стопански климат тук.
През 2008 според данни на Vienna Business Agency / WWFF / 119 международни компании са открили нови 900 работни места във Виена, като общата им инвестиция е за 125 млн евро. Все по-често в града се установяват фирми от ЦИЕ. Това, което е известно за български предприемачи е, че тяхното присъствие е силно в креативните професии. Дизайнерите Петър Петров , колекцията му AW 09/10 може да се види в рубриката Стил, а повече подробности на www.petarpetrov.com , както и Бипоне /Биляна и Петър Пелови/ www.bipone.com вече са изградили име в модния свят на Виена.
Особено привлекателна за стартиращ бизнес или за малки компании е WWFF. “Тя осигурява не само финансови грандове за фирмите, но им предоставя безплатна юридическа и финансовата информация”, казва Георг Брокмайер от WWFF. Общината предвижда десетки милиони евро всяка година, за да подпомага компании, които искат да правят бизнеса в града. Агенцията има специална програма, наречена Mingo Migrant Enterprises. Тя е насочена изцяло към емигрантите във Виена , където 20% от икономиката се прави от такива фирми. Mingo предлага и редица услуги за предприемачите като офиси, обучение за това как да се стигне от конкретната идея до успешен бизнес. Агенцията разполага и със специално звено, което наблюдава всички компании на територията на Виена без значение колко големи са те. Целта е да се разбере какви са плановете им, как кризата се отразява на работата им, ще останат ли във Виена или ще се пренесат на друго място. И още преди компанията да вземе решение в ущърб на Виена, общината предлага на фирмата нови привлекателни условия, за да я задържи.
Типичен пример е случаят с клона на световната Bombardier във Виена, един от най-големите производители на трамваи и мотриси за метро. Те обмисляли да пренесат дейността си в Източна Германия, но общината им предоставя терен за нови мощности, нови поръчки за метрото и допълнителни релсови съоръжения, Bombardier остават в града.
Центърът за иновации и технологии /ZIT/ е създаден преди 20 години и основната цел е да се подпомагат предприемачи и компании в сферата на високите технологии. Например малка фирма в областта на биотехнологиите прави първи крачки на пазара. При успешно защитен проект пред ZIT тя може да получи офис и добре оборудвана лаборатория с изгоден наем. ZIT подпомага компаниите с директни финансови грандове от фондовете на общината, като за целта фирмата трябва да участва със собствени средства в гранда в рамките на 20%, останалите предоставя виенската управа. Когато се налага заем от банка, общината също става гарант за него.”Програмата на центъра за 2008-2011 предвижда специално внимание за връзката между бизнеса и научната общност, като се създават иновативни структури за сътрудничество, обобщава Томас Бернт от ZIT. Целта е да използваме целия потенциал на виенските университети и студенти, защото това е в основата на качеството на работа и живот тук.” Така научните открития стигат бързо и директно до реалния бизнес и пазара. Общината се грижи и за нужната инфраструктура. Виена, която е един от най-големите собственици на недвижимости, е изградила бизнес зони, известни като Campus Vienna Biocenter 1, 2 сега се строи и 3, започва работа и Media Quarter Marx /MQX/.
Това е огромна структура от сгради, учебни и зрителски зали, предназначени за медийни компании, които да ползват под наем техника за графичен дизайн, звукови и сценични студия, с великолепна оптична система за връзка и с възможност за производство всеки ден по 8 часа живи тв програми.
Campus Vienna Biocenter през годините се превърна в едно от най-известните места за развитие на наука в Австрия. Това е дом за институти от Университета на Виена, Медицинския университет на Виена, Институт по молекулярна биотехнология (IMBA), но и частни компании като CVBC, IMP. Изграждането на Campus Vienna Biocenter 2 от своя страна е пример за публично-частно партньорство между бизнеса и ZIT. “Пазарът на недвижимости често се колебае дали трябва да инвестира в строителство на лаборатории и други помещения за наука. По тази причина общината на Виена прибягва или до 100% финансово осигуряване на инвестицията или до публично –частно партньорство.”, коментира още Томас Бернт. Например ZIT съвместно с частната компания Prisma Holding AG построява Campus Vienna Biocenter 2. След това сградата е продадена на агенция за недвижимости Blue Capital, но ZIT продължава да е отговорен за нормалните условия за работа на фирмите в тези сгради. В момента се изгражда най-новият проект Campus Vienna Biocenter 3.
Виена-София

Снимки:ZIT

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg