EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Не бива да ни приемат в еврозоната, смята професор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Не бива да ни приемат в еврозоната, смята професор

mail13:00 | 30.06.2010прегледи 949 коментарикоментари 0


Не бива и не може да ни приемат в еврозоната, заяви на среща в пресклуба на БТА Чавдар Николов, професор по международни икономически отношения и макроикономика, декан на икономическия факултет в Югоизточния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.
Форумът на тема "Присъединяването на България към еврозоната - икономически и социални измерения" е организиран от фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения.
Според Николов влизането на България в еврозоната не бива да бъде самоцел, защото крие рискове. Сметката в българска кръчма е три пъти по-малка от сметката за същата консумация в германска кръчма, цените в магазините у нас са с около 50% по-ниски, а цените на услугите и нетъргуемите стоки са на 30% от цените в ЕС, посочи Николов.
Ситуацията за влизането на България в еврозоната се измени рязко, коментира макроикономистът доц. Ганчо Ганчев от фондацията "Институт за икономика и международни отношения". Преди кризата се смяташе, че проблеми могат да породят новоприсъединилите се към еврозоната страни, а се оказа, че има вътрешни проблеми в самата еврозона, посочи той. Това промени нашите възгледи относно еврозоната, добави Ганчев. Според него не бива да се променя фиксираният курс на българския лев към еврото преди влизането в еврозоната.
Йосиф Аврамов, доктор по икономика, заяви, че едва ли преди 2016 -2017 г. България би била допусната в еврозоната, като в най-оптимистичния вариант това можело да се случи през 2015 г. Банките в момента извиват ръцете на малкия и средния бизнес с
лихви от 9 до 13%, коментира той. Като резултат от влизането в еврозоната лихвите би трябвало да намалеят и това е най-положителният ефект, но това няма да стане изведнъж, добави Аврамов. До пет години след влизането в еврозоната ще има
намаление на лихвите по депозитите и по кредитите, допълни той.
Аврамов отбеляза, че не се знае колко ще бъде основната лихва на Европейската централна банка. При всички положения България трябва да либерализира енергийния си пазар, посочи той. Според него покрай големите енергийни проекти ще има интерес към България от големи банки, особено ако се въведе еврото.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg