EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НДК няма финансови затруднения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НДК няма финансови затруднения

mail13:42 | 22.03.2016прегледи 760 коментарикоментари 0


НДК няма неизплатени сметки за ток и няма финансови затруднения, каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на питане на народния представител Слави Бинев за "тежкото финансово състояние на Националния дворец на културата" в рамките на парламентарния контрол. Само за една година настоящото ръководство на Двореца е успяло да договори ел. енергия на свободния пазар, с което редуцира значително годишните разходи за тези доставки, отбеляза Дончев. През 2015 г. са платени 3,1 млн. лв. за ток, като очакваните годишни спестявания са за 1,2 млн. лв. НДК и Националният филмов център подписаха меморандум за сътрудничество. Дружеството постоянно поддържа парични наличности по своите сметки за своевременно плащане по всички пера, каза още вицепремиерът. Той отчете, че през 2015 г. НДК е направил значителни допълнителни разходи за поддръжка на сградите, за провеждане на събития и за преустройство на основната сграда на НДК, свързано с председателството на България на ЕС, като например дигитално заснемане и съставяне на технически паспорт на основната сграда, обследване на енергийна ефективност, преустройство на зала 2, доставка на сценична механизация и др.

Дружеството е провело процедура и е възложило обществена поръчка за предпроектни проучвания и изготвяне на идеен архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, свързано с председателството. Следя нещата от близо и няма да допусна сградният фонд да не бъде в отлично състояние, коментира Дончев.

Той каза, че изпълнителният директор на дружеството го е уверил, че всички слухове за неплатено електричество се дължат единствено на процедурата по преминаване от регулирания на свободния пазар. По думите на вицепремиера допълнителните дейности, които НДК осъществява и допълнителните разходи, свързани с председателството, са за сметка на приходите на дружеството. Вероятно целият НДК ще бъде затворен за дълго време и ще получи финансиране, но то ще е по линия за наем от МС, коментира вицепремиерът. До този момент МФ не е изпращал одиторски екип в НДК, отбеляза Дончев. По думите му там работят регистрирани одитори, одобрени от едноличния собственик на капитала . Проверки от АДФИ може и ще бъдат правени винаги, когато има достатъчно сериозен сигнал за нарушение някъде, заяви вицепремиерът.

 

Източник: БТА


Тагове: НДК, финанси
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg