EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нашествие на ирландците в строителството ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нашествие на ирландците в строителството ?

mail15:27 | 22.05.2009прегледи 621 коментарикоментари 0


building_plans1Засегнатите от кризата северноирландски строителни компании се насочват към Източна Европа, за да преодолеят рецесията в собствената си държава, съобщава вестник "Белфаст телеграф", цитиран от агенция Фокус. Мисията на компаниите в България и Румъния започва от днес. Групата от 25 компании е най-голямата, организирана от "Инвест Северна Ирландия", която се цели в развиващите се пазари и ще бъде базирана в София и Букурещ.
В групата влизат големи инженерни и строителни фирми, както и такива, свързани с управлението на материалите и рециклирането. Повечето от 25-те компании за първи път стъпват на българския и на румънския пазар. Възможностите на тези развиващи се пазари са големи, смята Вики Кел, търговски директор на "Инвест Северна Ирландия".
Потенциалните обекти /магистрали и индустриални зони/, към които те биха се насочили са отдавна запазена територия на относително по-големите българските фирми, които също изпитват сериозни затруднения и очакват правителството през август да обяви обществени поръчки за няколко инфраструктурни проекти, които да им дадат глътка въздух и работа. Например „Главболгарстрой Холдинг" АД е заявил интерес към реализацията на проекта за автомагистрала "Рила" още преди месец и дори направи специална презентация. Проектът за изграждане на скоростен път Далечен южен обход на София (автомагистрала "Рила") бе представен в Националната агенция "Пътна инфраструктура" и той включва направлението Дупница - Самоков - Богородица - АМ "Тракия - АМ "Хемус". "Главболгарстрой" АД е заявил интерес по реда на Закона за концесиите. Презентация е част от подготвителните действия, предвидени от законодателство за подготовка на процедура за предоставяне на концесия за строителство. Компанията е направила и предпроектни проучвавия. Поне още три-четири български компании от такъв ранг търсят поръчки в страната.
Данните за сектора през февруари не са особено радващи макар че отчитат известно движение в строителния сектор.
През февруари 2009 например произведената строителна продукция в страната се увеличава с 6.3% в сравнение с предходния месец, показаха данни на НСИ. Строителството на жилищни и нежилищни сгради е със значителен относителен дял (68.5%) в общото строително производство и нарастването е с 3.1%. При гражданското/инженерното строителство (инфраструктурното строителство на пътища, мостове, тръбопроводи, електропроводи и т.н.) увеличението достига 14%, но поради по-малкия си относителен дял не влияе съществено върху общия индекс на строителната продукция. Общата строителна продукция през февруари 2009 намалява с 5.8% в сравнение със същия месец на предходната година, което е резултат от спада с 9.4% на сградното строителство. Гражданското строителство се увеличава с 3% спрямо февруари 2008 и потвърждава тенденцията строителните предприемачи да насочват усилията си към доизграждане на строителни съоръжения, свързани с инфраструктурата. От януари 2009 индексите на строителната продукция се изчисляват по новата Класификация на икономическите дейности (КИД - 2008). Едновременно с това е сменена и базисната година - индексите са изчислени при база 2005 година. Данните за предходните периоди - назад до 2000 г., са преизчислени по КИД - 2008.
Всичко казано дотук едва ли ще позволи да ирландски компании толкова лесно да намерят работа в България, а ситуацията в Румъния дори леко по-влошена.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1967