EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Национален план за безработицата през 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Национален план за безработицата през 2011

mail16:30 | 23.12.2010прегледи 3560 коментарикоментари 2


Правителството прие Националния план за действие по заетостта през 2011 г. Това е първият национален план, с който започва изпълнението на мерките за постигане на целите в областта на заетостта, които България си постави в Стратегията на ЕС „Европа 2020”, съобщиха от правителствената информационна служба. С него се подкрепя началото на икономическото и социалното възстановяване и стабилизирането на пазара на труда. От първостепенно значение през следващата година ще бъдат ограничаването на безработицата, мобилизирането на всички възможности за осигуряване на заетост и продължаването на инвестирането в човешките.
Националният план се съсредоточава върху ограничаването на негативните последствия на пазара на труда в резултат на кризата и върху подкрепа на бизнеса чрез осигуряване на качествена работна сила. Визията е: Ограничаване на безработицата чрез обезпечаване на търсенето на труд с качествена работна сила и включване в заетост на неравнопоставените групи на пазара на труда.
Основните приоритети на националната политика по заетостта през 2011 г. включват осигуряване на по-висока заетост чрез бързо и ефективно устройване на работа на безработните както на първичния пазар на труда, така и по програми и мерки, включително активиране на неактивните и обезкуражените лица; повишаване на качеството на работната сила чрез придобиване на нова квалификация, повишаване на квалификацията и уменията на заетите и безработните лица за по-висока производителност на труда, по-добро съответствие с потребностите на пазара на труда и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика; развитие на социалния диалог.
През 2011 г. активната политика на пазара на труда ще бъде насочена приоритетно към следните целеви групи: безработни младежи до 29 г.; безработни с престой на пазара на труда над 6 месеца; безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т. ч. безработни с ниско образование; хора с увреждания; неактивни лица, които желаят да работят.
Националният план за действие по заетостта през 2011 г. ще обедини усилията на държавните институции, социалните партньори и гражданското общество за изпълнение на действия в следните основни направления: организиране на обучения на заети и безработни лица; осигуряване на субсидирана заетост за съкратени лица и лица от групите в неравностойно положение на пазара на труда; насърчаване на мобилността, свързана с търсене и започване на работа; развитие на услугите по информиране, консултиране, професионално ориентиране, насочване към заетост на първичния пазар на труда; активиране на продължително безработни и неактивни лица, включително чрез специализирани медиатори; насърчаване на заетостта на безработни с престой на пазара на труда над 6 месеца на т. нар. „зелени работни места"; развитие на взаимодействието с частните трудови посредници за обмен на информация, повишаване качеството на услугите и по-добра защита на търсещите работа лица; съвместна работа със социалните партньори във връзка с масови съкращения, повишаване на гъвкавостта и сигурността на пазара на труда, развитие на регионализацията на активните програми и мерки; подобряване на социалната сигурност и социалното включване.
В резултат от реализирането на всички заложени действия, програми, проекти и мерки в НПДЗ през 2011 г. се очаква равнище на заетост:
- равнище на заетост за групата на възраст 20-64 г. - 66%;
- равнище на заетост сред младежите (15-24 г.) - 23%;
- равнище на заетост сред по-възрастните (55-64 г.) - 44%;
- равнище на безработица средно 9.4%.
- осигуряване на нов старт до 4 месеца на 25% от регистрираните безработни младежи до 29-годишна възраст;
- осигуряване на нов старт до 12 месеца на 30% от регистрираните безработни над 29-годишна възраст;
- осигуряване на заетост на 34 597 души, от които 28 632 на нови работни места със средства от държавния бюджет за активна политика на МТСГТ;
- осигуряване на обучение, стажуване, заетост и социална интеграция на голям брой безработни, заети лица, ученици и студенти със средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”, като по схеми в областта на пазара на труда са осигурени над 300 млн. лв.
Националният план ще бъде финансиран в рамките на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България средства за активна политика на пазара на труда в размер на 73 млн. лв. От тях около 78% ще се използват за финансиране на програми и проекти за създаване на субсидирана заетост, 21% за финансиране на насърчителни мерки по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) и 1% за включване в обучение за придобиване на професионална квалификация.
Във връзка със запазването на минималната работа заплата в размер на 240 лв. и през 2011 г., индивидуалните размери на изплащаните средства по отделни програми и мерки ще останат непроменени. Запазва се размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включени в заетост по програми и мерки безработни лица - 240 лв. при пълен работен ден. Запазват се размерите на средствата за обучение на безработни лица - за придобиване на първа степен на професионална квалификация - 600 лв.; за втора степен на професионална квалификация - 1200 лв., и за трета степен на професионална квалификация -1800 лв.; за заетите лица - половината от тези суми; обучение на безработни лица за придобиване на ключови компетентности - от 140 лв. до 400 лв. за различните компетентности, за заетите лица - една втора от тази сума; мотивационно обучение - 80 лева; професионално ориентиране - 50 лева.
По-големите програми, които ще бъдат финансирани със средства от държавния бюджет за активна политика през 2011 г., са: Национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”, по която ще бъде осигурена заетост на 9100 лица от регионите с най-висока безработица (бюджет - 18.9 млн. лв.); Национална програма „Асистенти на хора с увреждания”, по която през 2011 г. ще се осъществява само дейността „Личен асистент”. Ще бъде осигурена заетост на 3000 безработни, които ще полагат постоянни грижи за хора с трайни увреждания като лични асистенти (бюджет - 9.8 млн. лв.); Национална програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания, по която ще бъде осигурено финансиране в размер на 6.4 млн. лв. за заетост на 1979 безработни; Национална програма „Нова възможност за заетост” (заетост за 1575 лица и обучение за 1000 лица за 3.7 млн. лв.); Програма „Старт на кариерата” - осигурява възможност за придобиване на трудов стаж на безработни младежи, завършили висше образование (заетост на 1851 младежи, осигурени 3.8 млн. лв.). Средствата за проект „Красива България” за 2011 г. ще се изразходват по ред, определен от Управителния съвет на Проект „Красива България”. От държавния бюджет са осигурени 3 млн. лв., има и съфинансиране от общинските бюджети.


 


 
Коментари
 
Стефка Методиева Чакърова - 26-06-2011 г. 16:20:37

Безработица за хората на 53 годишна възраст.

Vasil Marinow - 05-12-2011 г. 01:20:56

Японска програма за подпомагане,интеграция и заетост на ромите от Република България.: Настоящата програма е с профил единствено за граждани от ромски/циганиски/ произход!!! I. Общи условия: 1.Безплатно пътуване до Япония. /транспортните разходи до локацията се възстановяват в пълен размер/. 2.Безплатна квартира и настаняване в непосредствена близост до местоработата/предлагат се тип фамилни къщи/. 3.Безплатна храна през целия период на пребиваването. /храната се добива основно от региона/. 4.Безплатно работно облекло /включва фланелка,каска,гащеризон,ръкавици и работни обувки/ 5.Времетраене на договора за работа /неограничен/. II. Изисквания към кандидатите: 1.Не се изискват дипломи и квалификации за завършено образование. 2.Няма възрастово и полово ограничение /изисква се единствено работоспособност/. 3.Жените работят на олекотен режим. 4.Допуска се деца над 11 години да работят със изричното съгласие на родителите /на лек спомагателен режим при намалено работно

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160