EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Настъпва бюджетното "златно правило"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Настъпва бюджетното "златно правило"

mail16:50 | 30.01.2012прегледи 740 коментарикоментари 0


Ръководителите от Европейския съюз възнамеряват да приемат нов бюджетен договор, целящ засилване на общата бюджетна дисциплина след дълговата криза с повсеместно въвеждане на "златното правило" за бюджетно равновесие, информира Франс прес.
Златно правило
Страните се ангажират да имат балансирани бюджети или излишък в рамките на един икономически цикъл, или по-точно структурен дефицит (извън извънредни елементи и обслужване на дълга) на максимално равнище от 0,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Страните с умерен общ дълг, тоест значително под 60 процента от БВП, ще имат право на толериран структурен дефицит от 1 процент.
Автоматична корекция
Всяка държава сама ще трябва да предвиди "автоматично задействане на корекционен механизъм" в случай на голямо отклонение от тази цел, със задължението да приема мерки в определен период от време.
Вписване в конституцията по възможност
"Златното правило" ще трябва да бъде вписано "за предпочитане" в конституцията. Но това не е задължително. Ако това не стане, един законов текст ще бъде достатъчен, ако юридическата му стойност гарантира, че няма непрестанно да бъде поставян под съмнение. Германия трябваше да се съгласи с тази отстъпка, тъй като много страни отказаха да променят конституцията си или в противен случай имаше опасност да бъдат принудени да прибягнат до референдум, което е особено рисковано.
Санкции на съда на ЕС
Съдът на Европейския съюз ще проверява въвеждането на златното правило. Той ще може да бъде сезиран от една или няколко страни членки и в края на краищата да наложи глоба до 0,1 процент от БВП на страната нарушител. Германия искаше да се стигне по-далеч, поверявайки на Съда на ЕС правомощието да санкционира и отклоненията от дефицитите и дълга на страните. Тя обаче беше принудена да отстъпи пред съпротивата на Франция. Но Берлин не се е отказал това да бъде въведено по-късно: "засилената интеграция (на еврозоната) предполага също така например Европейският съд да може да контролира националните бюджети и дори нещо повече", изтъкна неотдавна канцлерката Ангела Меркел.
Почти автоматични санкции при прекомерни дефицити
Толерираният праг на годишните бюджетни дефицити остава 3 процента от БВП. Отклонението трябва да бъде временно. Занапред страна, която наруши това правило, по-лесно ще бъде обект на почти автоматични санкции. Тук също някои страни - Холандия, Германия, както и Европейската комисия - биха искали да се отиде по-далеч, като се прилага това правило и при наблюдение на глобалното равнище на дълга. Италия, в частност, която има много голям дълг, отказа. Въпросът трябва да бъде решен днес.
Среща на върха на еврозоната
Предвидено е да се организират годишно поне две срещи на върха само за еврозоната, но всички страни, подписали пакта - включително тези извън еврозоната - да бъдат канени поне веднъж годишно. Полша, която не е член на валутния съюз, определя това като недостатъчно. Франция отказва да отвори всички срещи на върха на еврозоната за всички страни членки. Въпросът трябва да бъде решен днес.
Приложение на договора
Той трябва да бъде подписан от 26 от 27-те страни от ЕС - единствено Великобритания отказва - и да започне да се прилага, след като дванайсет държави го ратифицират./ превод БТА

снимка:интернет
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165