EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Напрежение в Търговския регистър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Напрежение в Търговския регистър

mail10:34 | 16.02.2018прегледи 5545 коментарикоментари 0


Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е силно притеснена от създалото се напрежение в работата на Търговския регистър, породено от влезлите в сила в края на 2017 г. промени в Търговския закон. Това съобщиха от организацията в писмо.

Според тях блокираната възможност за прехвърляне на дружествени дялове и предприятия поставя под съмнение декларираните от страна на правителството и Народното събрание усилия за намаляване на административната тежест. Те смятат, че промените в Търговския закон са пример за "законотворчество под натиск и демонстрират нагледно какви са последствията от изменения в законодателството без пълноценна и обективна оценка на въздействието и без отчитане на позициите на заинтересованите страни“.

От АОБР припомнят, че по време на обсъждането на промените в Търговския закон работодателските организации ясно са изразили несъгласието си, но народните представители не са ги взели под внимание.

Преди няколко години така беше криминализирано недекларирането на осигурителни плащания, но до момента няма информация за осъден по такава причина работодател. Подобен ще е резултатът и от промените в ТЗ – неясни ползи, но видими негативи, твърдят от бизнеса.

Въведената временна практика за доказване на обстоятелствата за изплатени възнаграждения и осигуровки чрез представяне на удостоверение от страна на работодателя, решават временно създадения проблем, но не дават гаранции за възможна злоупотреба от страна на работниците и служителите спрямо коректни работодатели, смятат те.

Затова АОБР настоява за спешно намиране на административни и правни механизми за нормализиране на работата на Търговския регистър и апелира промените в законодателството да стават при отчитане на позициите на заинтересованите страни и след задълбочена оценка на въздействието


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966