EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Напрежение в кръга на Путин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Напрежение в кръга на Путин

mail10:00 | 08.11.2012прегледи 474 коментарикоментари 0


Оставката на Анатолий Сердюков отразява кризата в близкия кръг на президента, се казва в редакционен коментар на "Ведомости".
Оставката на Анатолий Сердюков от поста министър на отбраната позволява да се проследят някои стари и нови практики на управлението на Владимир Путин към неговите близки съратници и да се предположи нарастването на напрежението в путинското обкръжение.
Президентът не обича да уволнява подчинени, срещу които някои /обществото, други подчинени/ имат претенции, или просто изчаква половин година, за да го премести на друга работа без скандал. А още повече да уволнява министър, при това важен, на фона на корупционен скандал. Спонтанността се потвърждава и от назначаването на новия министър Сергей Шойгу, който прекара на поста губернатор на Московска област половин година и едва беше започнал да се потапя в огромните проблеми на региона.
Сердюков, без съмнение, изпълняваше важна функция – той се занимаваше с голямата реформа на армията /нещо, в което доста преуспя/ и контролираше растящия с всяка изминала година бюджетен поток за нуждите на отбраната. Без съмнение Сердюков се ползваше с голямото доверие на Путин, и Путин дълго го защитаваше от недоволните в своето обкръжение. Тук е важен проблема за разделянето на ограничения ресурс /рента, влияние/: Сердюков контролираше голям и все по-растящ дял, което увеличаваше броя и агресивността на конкурентите.
Мнозина бяха недоволни. Министърът курираше всичко, даже най-малките въпроси, засягащи управлението на армията. Бившият министър и вицепремиер Сергей Иванов /сега глава на президентската администрация/ се оказа изтласкан от армията. Сердюков се намираше в перманентен конфликт с военно-промишления комплекс /ВПК/ по въпросите на ценообразуването на военната продукция, възлагането на поръчки и оценките на качеството на работа. ВПК има в обкръжението на Путин такива влиятелни представители, като Сергей Чемезов, и такъв ярък говорител, като Дмитрий Рогозин. Мащабните реформи в МО с чистките на генерали и масови съкращения настроиха против министъра офицерският корпус. Приоритетното финансиране на армията разстройваше други членове на правителството.
Оставката, както изглежда, се случи "по правилата". В хода на корупционен скандал с "Оборонсервис" един от главните заподозрени стана Евгения Василева, близка до Сердюков.
Вероятно, са предложили на министъра да я "предаде", но той се е отказал. В тази ситуация Путин вече не е можел да защитава Сердюков.
Очевидно е, че "спецоперативното" използване на ситуацията от Путин, му носи двоен пиар. Първо, уволнява във връзка с разследването на корупционно дело /чиновниците трябва да са извън всякакво подозрение/. Второ, уволнява ненавиждан от армията министър /военните ще бъдат доволни/.
По-малко видими са проблемите в управлението на приближените, но те съществуват. Ту един, ту друг започва да се държи не "по правилата". През тази година новоизпеченият министър на регионалното развитие Олег Гаворун се обиди от публичната критика на президента и сам помоли за оставка /как смее?/. През миналата година вицепремиерът Алексей Кудрин си позволи публично да се спречка с тогавашния президент Дмитрий Медведев /по въпросите на финансирането на отбраната, между другото/ и беше уволнен. Сега Сердюков не прие условията за запазването на своя пост. В известен смисъл Путин игра по свирката на неговите противници, което също не води до укрепването на авторитета.
Любопитно е, защото Путин санкционира публичния скандал около личните проблеми на Сердюков. Дали това беше последно предупреждение за министъра, или някакво общо дисциплиниращо предупреждение към всички останали.
Има още една страна на днешната ситуация, засягаща вече управлението на самата Русия. Издигането на Шойгу от Московска област е много символично: то подчертава извънредното положение с кадровия резерв на Путин. За запазване на позициите в министерството на отбраната се налага да се жертва развитието на цял регион, който няма да получи губернатор почти цяла година, до следващия ден за общо гласуване / а тук можем да поздравим отделно измислилите го кремълски политтехнолози и депутати от Държавната Дума/. /БГНЕС

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158