EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Най-търсените професии в област Ловеч

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-търсените професии в област Ловеч

mail11:05 | 08.11.2022прегледи 946 коментарикоментари 0


След пет години работодателите в Ловешка област ще търсят и наемат специалисти с висше образование основно в сферата на педагогиката и ветеринарната медицина, а със средно – в търговията на едро и дребно, строителство, архитектура, урбанизъм и геодезия, медицинската диагностика и технологии. Това сочат данните на доклада за резултатите от проведено проучване на потребностите от работна сила в област Ловеч, приет от комисията по заетостта към областния съвет за развитие, съобщават от областната администрация.  

Проучването се прави от Агенцията по заетостта, то е второто за годината и протече от 7 септември до 14 октомври. Целта е да се събере и анализира актуална информация за професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри в предстоящите 12 месеца, както и да се очертае перспективата след три-пет години.

В Ловешка област в проучването са участвали 54 от четири хиляди работодатели, попаднали в случайната извадка. 

В следващите шест месеца 84,8 процента от работодателите няма да търсят персонал, нужда ще имат 13,3 на сто, а 1,9 процента ще освобождават. 

В идната една година голямата част от работодателите не очакват да освобождават персонал. При наемане на нов най-търсени ще са специалистите с квалификация в професиите: работник в растениевъдството, производството на облекло, хранително-вкусовата промишленост, техник-механизатор, пътен строител, касиер, водач на МПС за обществен превоз и др. 

Най-големите трудности, които срещат работодателите, са при намиране на продавач-консултант, водач на МПС за обществен превоз, помощник-възпитател и др.

БТА припомня, че според данните от дирекция "Регионална служба по заетостта" в Ловеч през септември най-търсените професии са били: оператори на стационарни машини и съоръжения; преподаватели; монтажници; работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; продавачи; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработваща промишленост; работници в сферата на персоналните услуги; чистачи и др.       

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg