EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Най-търсените професии в България-Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-търсените професии в България-Румъния

mail07:30 | 18.01.2018прегледи 13009 коментарикоментари 0


По данни на ГД Заетост, социални въпроси и приобщаване към ЕК,  през 2015 г. 11.3 милиона души в трудоспособна възраст от ЕС са живели дългосрочно (за повече от една година) в друга държава от съюза, различна от родната им страна. Това е 3.7% от общото население на ЕС в трудоспособна възраст. От тях, 8.5 милиона души са работили или са си търсели работа (икономически активно население). Също така 1.3 милиона души са живели в една държава-членка на ЕС, а същевременно са работели в друга.

Най-привлекателни дестинации за трудова мобилност са Германия (2.7 милиона души в трудоспособна възраст, идващи от друга страна-членка на ЕС), Великобритания (2.1 милиона души), Испания (1,4 милиона),  Италия (1.1 милиона), Франция и Швейцария (всяка с около 950 000 души). Тези шест държави приютяват почти75% от всички работници, идващи от други държави от ЕС.

Страните от ЕС са и главните дестинации за българи и румънци от гл.т. на трудовата мобилност, особено от момента на либерализирането на трудовите пазари на държавите от Западна Европа. За българите през 2016 г. това са били Германия (21.7%), Великобритания (15.5%) и Испания (12.1%).

По данни на НСИ за 2016 г. българските граждани, които са намерили заетост в тези държави са 30 570. Над половината от тях са мъже, а всеки втори е на възраст между 20 и 39 години. Основна дестинация за работа сред румънците е Италия, следват Великобритания и Испания. В Италия 76% от всички хора, които са се преместили там от друга европейска държава и са в работна възраст (20-64 години), са от Румъния. Отново румънци съставляват 45% от чуждестранните работници в трудоспособна възраст в Испания. По статистически данни, общо 210 000 румънци са напуснали държавата през 2016 г., което е увеличение с 15 000 души спрямо 2015 г.

Резултатите от  „Проучване на заетостта и трудовата мобилност“, финансиран по Програмата затрансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Румъния –България2014 –2020 г., ” дава в детайли информация за трансграничната трудова мобилност България-Румъния.

Според това проучване най-търсените професии в българо-румънския трансграничен регион са следните:

България:

1. Квалифицирани работници (заварчици, дърводелци, зидари, механици и т.н.);

2. Инженери;

3. Персонал в сферата на търговията хотелиерството и

ресторантьорството;

4. Шивачи;

5. Шофьори, куриери;

5. Лекари, други здравни работници;

6. Учители;

6. Работници, оператори на специализирани машини;

8. ИТ специалисти;

10. Строителни работници.

Румъния:

1. Неквалифицирани работници в преработващата проми

шленост;

2. Персонал в сферата на търговията;

4. ИТ специалисти;

5. Неквалифицирани работници в строителството;

6. Шофьори;

7. Заварчици, механици и др. за производството;

8. Складови работници;

9. Шивачи.

Нагласи за наемане на служители от съседната държава

Комбинацията от общи граници, липсата на законодателни пречки с оглед общото членство в ЕС, липсата на сериозни географски бариери и търсенето на работна ръка, са основания да се очаква развитие на трудовата мобилност в българо-румънския трансграничен регион.

Анкетното проучване, извършено в рамките на проекта, установи какви са нагласите на компаниите от региона към възможността за наемане на персонал от другата страна и каква би била необходимостта от това.

Всички анкетирани участници са устойчиви компании, които са регистрирани и активно работят в трансграничния българо-румънски регион повече от 7 години. Те споделят, че планират развитие на дейността си, което ще породи необходимост от наемане на нови кадри в средносрочен план.

Българските фирми имат по-голяма потребност от наемане на нови хора до 1 година (71,2%), но не малък процент (60,3%) от румънските компании са отговорили, че също ще имат нужда до 1 година от нови кадри. В по-дългосрочен план, обхващащ период 2-5 години, потребността от работна сила ще е по-голяма при румънските фирми, като 23,3% от работодателите в северната ни съседка са посочили, че проявяват интерес към наемане на персонал.

12,3% от българските компании имат положителна нагласа и биха наели нови служители в рамките на следващите 2 до 5 години.

Повече от половината румънски фирми (56,2%), участвали в анкетата заявяват, че за тях би била много добра възможност, ако кадрите им са от България. Голяма необходимост от български служители изпитват 6,8% от румънските работодатели. От българска страна 37% от работодателите декларират готовност да наемат персонал от Румъния, а 2,7% имат голяма необходимост от това.

Повече от проучането, публикувано от Българо-румънската търговско промишлена палата, ще представим скоро.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg