EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-предпочитаните ВУЗ от БГ мениджъри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-предпочитаните ВУЗ от БГ мениджъри

mail12:00 | 31.10.2011прегледи 1015 коментарикоментари 0


Мениджърите в България предпочитат да назначават кадри от български университети, а не от чужди. Това показва допитване на сп. „Мениджър” и агенция „Марект Линкс”, проведено сред 1000 висши и средни мениджъри. Те отговаряха на въпроса „Студенти от кои ВУЗ-ове предпочитате да назначавате?”.
На първо място е СУ „СВ.Климент Охридски”, посочен от 46,2% от запитаните, втори е УНСС с 44,5% (участниците в анкетата можеха да посочват повече от един университет). Трети е Техническият университет в София с 28,6%. Първи извън столицата, но и извън челната тройка с 15,1% се нарежда Американският университет в Благоевград (АУБГ). Класацията на мениджърите се допълва от Нов български университет – 12,6%, Икономическия университет във Варна – 9,2%, Стопанската академия „Д.А. Ценов” в Свищов – 6,7%, Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – 5,0%, и Химико-технологичния и металургичен университет, София (ХТМУ) – 3,4%. Участниците в анкетата са посочили общо 23 вуза.
В същото време само 9.2% от запитаните са посочили „Чужди вузове”в отговор на въпроса, при това без да посочат конкретно нито едно име на световно бизнес училище. А на CV-то на всеки кандидат за работа, който има завършен Harvard или London School of Economics, навсякъде по света се гледа с респект и се назначава с приоритет. Очевидно кадърните български деца, завършили реномираните европейски и американски университети, все още твърде рядко се връщат да работят у нас. Обобщеното понятие „Чужди вузове” не дава точна представа какво търсят мениджърите – дали кадри, които със сигурност знаят перфектно поне един чужд език, без значение колко незначителен колеж са завършили, или специалисти с висока компетенция, придобита в престижно висше учебно заведение.
Класацията показва силното доверие на българските мениджъри в двата най-престижни родни университета - СУ „Св. Климент Охридски” и УНСС. Както и нарастващо търсене на инженерни и ИT кадри (трето място за ТУ) и по-малкия интерес към нишови специалисти като химици, архитекти, геодезисти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161