EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-ниски преки данъци - цел на правителството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-ниски преки данъци - цел на правителството

mail14:15 | 11.11.2010прегледи 1077 коментарикоментари 0


През 2011 г. България ще бъде на първо място по най-ниско пряко данъчно облагане сред страните от Европейския съюз. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/ при дискусията в пленарна зала по проектобюджета за идната година. Тя посочи, че политиката на правителството е за ниско изземване на доходите на бизнеса и на гражданите.По думите на Стоянова през 2011 година ще има добър растеж на БВП от 3,6 на сто и възстановяване на потребителското доверие.
Този ръст обаче нямало да доведе до големи данъчни приходи в бюджета, тъй като бил предимно от експорт. В същото време председателят на бюджетната комисия очаква критики, че при такъв голям ръст на БВП би трябвало да се планират повече приходи от предвидените за 2011-а. По-добре е консервативно планиране на приходите, защото в противен случай рискуваме те да не бъдат събрани, и ако това стане, ще доведе до натиск върху разходите, обясни Менда Стоянова. Тя допълни, че българската икономика е малка, отворена, зависима от суровини и стоки от чужди пазари.
Стоянова определи Бюджет 2011 като доказателство за последователната политика на правителството за запазването на стабилността и за икономически растеж. Предвижда се запазване на валутния борд като гарант за икономическата стабилност на държавата, заяви тя.
По думите й обаче се запазва негативната тенденция на спад на преките чуждестранни инвестиции. Надяваме се процесът догодина да се обърне, налице са положителни тенденции, които трябва да гарантираме, че ще се запазят, каза Менда Стоянова.
Председателят на бюджетната комисия призова депутатите да подкрепят проекта и бъдещото стабилно развитие на страната.
Като „бюджет на стабилността” определи бюджет 2011 г. финансовият министър Симеон Дянков пред парламента, където днес се обсъжда на първо четене законопроекта за държавния бюджет за следващата година. По думите му двигатели на икономическия растеж ще бъдат износът и плавното възстановяване на вътрешното потребление.
Планиран е дефицит от 1 963 000 000 лева.
Предвижда се засилен контрол от страна на приходните агенции, стегната и последователна политика за разходите, както и плавно намаляване на публичните разходи до 35-36 процента от БВП. Планираните публични разходи за 2011 г. са 27 милиарда 807 млн. лева. Министерският съвет ще може да определя и
актуализира лимити на държавните органи, министерствата и ведомствата, за сключване на договори, посочи Дянков.
Той отбеляза, че основните цели са стабилност на валутния борд, ниски данъци, ориентиране на публичните разходи към увеличаване на растежа, извършване на пенсионна, здравна и административна реформа, запазване на размера на пенсиите и заплатите.
Дянков отбеляза предлаганото увеличаване на пенсионната вноска с 1.8 на сто, което е част от пенсионната реформа.
Освен политиката на ниски данъци, продължава политиката за насърчаване на заетостта и намаляване на "сивия" сектор, заяви финансовият министър. В социалния сектор са предвидени разходи от 12.6 процента от БВП, осигурени са средства за намаляване на безработицата, съхраняване и поддържане на работната сила, добави финансовият министър.
Предвидените приходи са 25 милиарда 844 млн. лева или 33.5 процента от БВП. Номиналният ръст на приходите спрямо 2010 г. е един милиард 296 млн. лева, или с 5.3 процента повече.
В проекта се предлага синхронизиране на някои от акцизните ставки с ЕС от началото на 2011 г., като очакваният финансов ефект е от около 65 млн. лева, отбеляза министърът. Емисионната политика ще бъде сред основните инструменти за управление на държавния дълг и за подкрепа на фиска, допълни той.
По-доброто усвояване на средствата от фондовете на ЕС остава стратегически приоритет. Спазва се принципът за допълване на финансовите средства, предоставени от бюджета на ЕС.
Приоритетните цели ще се осъществяват с национални ресурси, допълнени със средства от фондовете на ЕС, посочи Симеон Дянков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg