EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

3.6 % ръст е базиран на експертни изчисления

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3.6 % ръст е базиран на експертни изчисления

mail09:43 | 11.11.2010прегледи 1221 коментарикоментари 0


Ако приходите в хазната през 2011 г. са по-големи от планираните, може да се мисли и за повече разходи, но вдигане на минималната работна заплата не е приоритет номер едно, заяви в интервю за Българското национално радио финансовият министър Симеон Дянков, преди депутатите да започнат да разглеждат бюджета за догодина. Преди дни социалният министър Тотю Младенов съобщи, че има вероятност минималната заплата да се повиши от 1 юли догодина.

„Работата на социалния министър, разбира се, е да иска по-високи пенсии и по-високи заплати. Моята работа пък е да видим дали това може да се осъществи. Заложили сме консервативни приходи, така че може да се очаква евентуално и едно по-добро изпълнение, коментира финансовият министър Симеон Дянков.

„Има няколко приоритета – минималната работна заплата е един от тях, но не бих казал, че е най-важният. Най-важните са – по-добра инфраструктура, по-добро образование и разбира се, като цяло в социалния сектор има още много какво да се направи”, допълни Дянков.

Вицепремиерът Симеон Дянков подчерта още в предаването "Преди всички" на "Хоризонт", че заложеният ръст на икономиката ни от 3,6 за догодина не е просто политическо решение, а стъпва на експертни изчисления. На критиките от опозицията, че при заложен Брутен вътрешен продукт от рекордните 77 млрд. лв. трябва да има и по-високи приходи, защото в противен случай това би било признание на държавата, че не може да си събира данъците, Дянков отговори така:

„БСП са слаби като критикари, в смисъл, че те, от една страна, критикуват, че има твърде оптимистичен растеж, а от друга страна, критикуват, че приходите не са достатъчно големи, заложени като растеж. Така че трябва да решат от коя страна да критикуват”.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви в интервю за "Хоризонт" по повод протестите на БАН, че по-голямата част от науката трябва да влезе във висшите учебни заведения и така да се осигурят повече пари за развитието й.

Запитан дали проявява интерес към проекта "АБВ", Дянков заяви, че "такива алтернативни проекти не са от интерес – слаби са".

Депутатите ще продължат да обсъждат бюджета за 2011 година за Националния осигурителен институт. Според разчетите на финансовия министър Симеон Дянков догодина икономиката ни ще нарасне с 3,6 на сто. Брутният вътрешен продукт ще достигне рекордните 77 млрд. лв. Именно твърде оптимистичните оценки за икономическото развитие срещат най-сериозни упреци не само от опозицията, но и от партиите които подкрепят ГЕРБ.

Според финансовия министър Симеон Дянков дори ако икономическият ни растеж догодина е по-нисък, приходите в хазната нямало да се свият дотолкова, че бюджетният дефицит да надскочи критичните 3 процента. Цел номер едно, според Дянков, е овладяването на дефицита и свиването му до 2,5 на сто. И тъй като вече от фискалния резерв няма да може да се вадят средства, които да покриват преразходите, дефицитът, който ще е около 2 млрд. лева, ще се финансира с продажба на дълг.

Зам.-финансовият министър Боряна Пенчева категорично отхвърли упреците, че следващите поколения ще плащат огромни лихви за това. „Правителството ще пусне само толкова дълг, колкото е нужно, за да се покрият разходите на държавата”, коментира Пенчева. „Ако не се налага, няма да се емитират пълните 2 милиарда лева, а лихвите няма да са високи”.

Залаганите приходи за догодина са около 25 млрд. лева, а разходите 27 млрд. лева. Доходите се замразяват. Пенсии и заплати остават на тазгодишните си нива, въпреки инфлацията, която се планира да е почти 4 процента. Синдикатите изчислиха, че с натрупаното за 2 години поскъпване инфлацията ще изяжда 7 от всеки 100 лева в джоба ни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg