EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-модерният уред на Балканите /видео/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-модерният уред на Балканите /видео/

mail06:15 | 18.01.2014прегледи 1953 коментарикоментари 2


Бургас вече разполага с монтиран, калиброван и напълно готов за работа мултимодален линеен ускорител с многолистен колиматор от марката "Електа". В момента това е най-модерният уред за лъчелечение на Балканския полуостров - моделът е на пазара от 2012 година, а цената му е над 4 милиона лева.

Община Бургас се сдоби с ценния апарат, като подготви и спечели проекта "Реконструкция и оборудване на Комплексен Онкологичен Център - Бургас", Договор № BG161PO001/1.1-11/2011/006, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-11/2011 "Подкрепа за реконструкция/ обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации", Операция 1.1: "Социална инфраструктура", Приоритетна ос 1: "Устойчиво и интегрирано градско развитие", ОП Регионално развитие.

Общата му стойност е 6.5 милиона лева. С тях, освен доставката на ускорителя, бе изграден специален бункер, в който ще се извършва лъчелечението. Стените и покривът му са с дебелина до 2.5 метра.

Това не е финалът на положените големи усилия - в близост до КОЦ текат довършителните работи по изграждане на нова онко поликлиника с хоспис, ще се търси възможност Бургас да се сдобие и с най-модерен апарат за диагностика.

Мултимодалният линеен ускорител ще се използва за лъчетерапия за онкологично болни пациенти с всякакви видове ракови заболявания. Той е със система за планиране на лъчелечението, позволяваща използването и наслагването на данни от образно-диагностични уредби. Разполага с няколко компютърни станции и локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, с технологично оборудване за въвеждане на системата в клинична експлоатация;

Построеният бункер е с РЗП 486 м2 и в него са обособени следните функционални помещения:

* Процедурно помещение за разполагане на мултимодален линеен ускорител с мощност до 18 мегаелектронволта, дозиметрична апаратура и система за планиране с коридор за преход към процедурното помещение;

* Командно помещение;

* Работен кабинет и мулажна лаборатория, които се използват за разполагане на дозиметричната апаратура и системата за планиране на лъчелечението;

* Консултативен лекарски кабинет и чакалня за пациенти, предназначени за извършване на консултативни дейности;

* Съблекални - 2 броя и санитарни възли - 2 броя, от които единият е предназначен за хора с различни увреждания.

* Складово и техническо помещение, в което е разположено UPS захранващо устройство, подсигуряващо работата на апарата в случай на прекъсване на електричеството.

Екипът за работа с новата техника е обучен и до края на януари ще обслужи първия си пациент.

Този документ е създаден в рамките на проект "Реконструкция и оборудване на Комплексен Онкологичен Център - Бургас", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие", съфинасирана от Европейския съюз чрез Европейки фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от община Бургас и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейски съюз и Договарящия орган.

Източник и видео: Община Бургас
 


 
Коментари
 
Георги Александров - 17-01-2014 г. 15:02:49

Бравo

онкоболен - 18-01-2014 г. 20:09:37

Кога КОЦ ще започне прием на пациенти за лечение?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg