EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-малко 5 крави за европейско подпомагане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-малко 5 крави за европейско подпомагане

mail13:05 | 17.08.2010прегледи 3444 коментарикоментари 0


През тази година се прилага нова схема за животновъдния сектор, която има за цел да стимулира развитието на месното говедовъдство. Право на подпомагане имат земеделските стопани, които предадат за клане на кланица, или изнесат или предадат за износ в трета държава в срок до 30 ноември 2010 г., най-малко 5 говеда. „Трета държава” е всяка държава, която не е член на Европейския съюз. Говедата включени в схемата са две групи:

1. бици, волове, крави и юници на възраст над осем месеца;
2. телета на възраст до осем месеца и с кланично тегло до 185 kg.
Размерът на подпомагане за двете групи е различен, като за възрастните животни е предвиден по-висок размер. За да получи подпомагане по тази схема земеделският стопанин е длъжен преди подаване на заявката за плащане да актуализира данните за своите животновъдни обекти и за отглежданите в тях животни в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на Националната ветеринарномедицинска служба.

Земеделските стопани ще получат подпомагане по схемата за клане на говеда в два случая. Първият е когато предадат говедата в кланица и там те бъдат заклани, а труповете на възрастните животни (бици, волове, крави и юници на възраст над осем месеца) и класифицирани по скалата EUROP. Няма да получат подпомагане по схемата, ако говедата са заклани извън кланица или кланицата не е класифицирала кланичните трупове (по отношение на възрастните говеда). Кланицата трябва да предаде на земеделския стопанин екземпляр от протокола за извършеното клане и окачествяване на кланичните трупове.

Вторият случай е, когато говедата бъдат изнесени в трета държава в срок до 30 ноември 2010 г. Земеделският стопанин може сам да осъществи износа, но може и да предаде говедата за износ на търговец. За да получи земеделският стопанин подпомагане по схемата, търговецът трябва да му предаде копия от документите по чл.12 от Наредбата за условията и реда за издаване на лицензии и сертификати при внос и износ на земеделски и преработени земеделски продукти и контрола върху вноса и износа на земеделски и преработени земеделски продукти (ДВ. бр.31 от 13 април 2007г.) за износ на говедата в трета държава – митническа декларация за износ или контролно копие Т5 съгласно Регламент № 2454/93 на Съвета за определяне на разпоредби за прилагане на Регламент № 2913/92 на Съвета относно създаване на Митнически кодекс на Общността.

И в двата случая земеделският стопанин, за да получи подпомагане, трябва да е отглеждал биците, воловете, кравите и/или юниците на възраст над осем месеца в продължение най-малко на осем месеца преди датата на клането или износа или да е отглеждал телетата на възраст до осем месеца в продължение най-малко на три месеца преди клането или износа. Периодът, в който земеделският стопанин е отглеждал говедата преди датата на клането или износа, се установява въз основа на данните в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти.
Подпомагане по схемата се получава и когато част от говедата бъдат предадени за клане на кланица, а друга част бъдат изнесени или предадени за износ в трета държава.

Земеделските стопани, които са предали за клане на кланица, или са изнесли или предали за износ в трета държава 5 или повече говеда, трябва в срок до 30 ноември да подадат в централно управление на Държавен фонд „Земеделие” заявка за плащане по образец. Към заявката за плащане трябва да представят копия от протоколи от кланица и/или копия от документи за износ на говедата в трета държава – митническа декларация за износ или контролно копие Т5.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg