EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-зелената бизнес сграда в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-зелената бизнес сграда в България

mail08:00 | 04.11.2012прегледи 2404 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

Четвъртата сграда от проекта Sofia Airport Center – A02 отвори врати. Новата офис сграда е част от първият бизнес комплекс в България с LEED сертификат за устойчиво строителство и опазване на околната среда. Уникалното съоръжение е изградено с природосъобразни материали и с най-съвременните системи за намаляване на оперативните разходи до 30%. Сред характеристиките са енергоспестяващата климатична и вентилационна система (VAV), контролирана от автоматична система за управление на сградата (BMS), съвременни оптични влакна, изобилие от естествена светлина и отваряема двойна стъклена фасада, регулираща топлинното и слънчевото въздействие.

Благодарение на т.нар. VAV (variable air volume) технология лятото се използва само сезонният топъл въздух и също така да се охлажда само тази част от сградата, която в момента се нагрява, а зимата процесът е обратен. Това осигурява уникална енергийна ефективност. Инсталациите и оборудването в сградата се управляват чрез компютъризирана BMS система. Височината от двойния под до окачения таван е 2.85 метра, което при 7.5 м дълбочина осигурява пълно покритие на работните места с естествено осветление. Високият процент дневна светлина и лъчистото отопление се гарантират от високите френски прозорци, което подобрява условията на труд и създава адекватна атмосфера. В сградата се очаква да работят 10 000 души, за това голямата плоча на всеки етаж (3500 кв. м.) и осигурената хоризонтална комуникация между офисите ще улесни допълнително наемателите.
За първи път в България се прилага т.нар. модулна стъклена фасада от готови панели от профили и стъкло на Glaverbel с размери 1.25 на 3.90 м, които на терена направо се сглобяват като пъзел.
Водата също се пести – както дъждовната, така и тази от умивалниците се използва повторно, а всякакви течове са предотвратени. Поливането на тревните площи става със сондажна вода, а целият воден кръг е основан на система от UV филтри.
Sofia Airport Center се намира в близост до летището на бул. „Христофор Колумб”, а проектът е дело на Tishman International. Целият комплекс е 180 000 кв. м., като общата инвестиция е близо €350 млн. Една трета от проекта е реализирана, като в строителните дейности са взели участие близо 3000 работници и не е регистриран нито един инцидент. Предстои отваряне на детска градина, ресторант и хотел в района на комплекса.
LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) е най-разпространената система в световен мащаб, като най-много сертифицирани сгради има в Канада, САЩ, Индия и Китай. В България освен Sofia Airport Center са сертифицирани само американското посолство и Англо-американското училище.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg