EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Най-евтината енергия е спестената

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-евтината енергия е спестената

mail18:00 | 25.04.2012прегледи 608 коментарикоментари 0


Пускането днес на новата отсечка на метрото е пример за енергийна ефективност, защото този транспорт е бърз, чист и ефективен. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на нова финансова схема за енергийна ефективност - Програма  "Енергийна ефективност и зелена икономика''. В конференцията участваха и четирима министри на кабинета.
Хората, които използват метрото не харчат пари за бензин, а техните коли не замърсяват въздуха на града - това е енергийна ефективност и екология в едно, каза Борисов. Не случайно в ЕК казаха че това е най-добрият европейски проект за тази година, подчерта премиерът. "Затова благодаря на всички колеги, разбира се и на стария и на новия кмет на София" каза Борисов. Най-евтината енергия е спестената енергия. Нека спестим мощността на един реактор през енергийна ефективност, да направим и още един Седми реактор. Вече е започнала програма за удължаване живота на Пети и Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй", като ще присъединим ВЕИ мощности за близо две хиляди мегавата ще можем да изнасяме ток и през следващите 20 години, каза Борисов. Със спестените пари ще правим пречиствателни станции, жп. линии и магистрали, подчерта той.
Докладите сочат, че българската икономика е пет пъти по-енергоемка от страните в Европа, а от най-развитите страни и десет пъти, каза Борисов пред участниците във форума. Колкото повече харчим енергия, толкова повече реактори искат да правим и то с парите на данъкоплатеца, каза Борисов. Надали има друга държава като България, която си е позволила такова разхищение на пари за електроенергия, каза премиерът и даде пример с водната централа "Цанков камък" която е с мощност 80 мегавата, а струва един милиард лева.
Докладите на консултантите по АЕЦ "Белене", а и руската страна, ясно казаха, че цената на централата е била обявена грешно през 2006 година и всъщност струва 22 - 23 милиарда лева, посочи премиерът. България сега използва 5 хиляди мегавата, има мощности за 10 хиляди мегавата и нищо не налага да даваме 22 милиарда лева за нови две хиляди мегавата мощност. Един от реакторите на АЕЦ Козлодуй" работи само за да покрива загубите по мрежата, посочи министър-председателят. Ако спестим 1000 мегавата, значи спестяваме над 10 - 11 милиарда лева, заяви той.
При санирането на жилищата сметките за отопление падат с 55 - 60 процента, а и сградите стават по-красиви и сигурни. Колкото повече блокчета се санират толкова повече хора ще поискат да го направят, подчерта Борисов. Затова днес даваме 300 млн. лева за подобряване на енергийната ефективност на бизнеса. За тези проекти фирмите ще трябва да осигурят 50 процента собствено финансиране. Ако нямат свои пари, им осигуряваме и кредитна линия за други 300 млн.лева, които ще се дават при ниски лихви от ЕБВР, заяви Бойко Борисов. /БТА

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965