EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-добрата и най-лошата журналистика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-добрата и най-лошата журналистика

mail14:10 | 21.03.2012прегледи 611 коментарикоментари 0


Ето как Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) вижда класацията си за най-доброто и най-лошото в българските медии през януари и февруари.
Класация за качествена журналистика:
януари
Петя Владимирова – Post mortem – истинските въпроси по случая “Мирослава”, Дневник.бг
февруари
Елена Кодинова - Как "творците" у нас печелят под прикритието на Сopy/Paste

Отличие за гражданска журналистика
Янина Танева – Държава за показ: Наръчник за потопяване на сушата, блог Zaxarmanli

Класация за псевдожурналистика:
януари
Юлий Москов, главен редактор на в-к “7 дни спорт”, за расисткото заглавие на водещия материал на броя от 18.01.2012
февруари
Калин Руменов, за публикация, насаждаща омраза към определена етническа група, във вестник Новинар от 08.02.2012

Коментар
Анализът Post mortem – истинските въпроси по случая “Мирослава” на Петя Владимирова бе публикуван в момент, когато голяма част от медиите се задоволяваха да препредават официалните съобщения по този трагичен случай, при който, за съжаление, не за първи път, се появиха подозрения, че МВР се опитва да скрие част от истината от обществеността. Средствата за масово осведомяване са длъжни да работят в интерес на обществото, включително и да осъществяват контрол върху останалите три власти. Ето защо задаването на “истинските въпроси” в точното време е от изключителна важност.

Развитието на гражданската журналистика е сред приоритетите на АЕЖ-България. Блогът “За Харманли”, създаден от Янина Танева, е великолепен пример за това, че един граждански журналист може да свърши онова, което конвенционалните медии, разполагащи с неизмеримо повече ресурси, не са направили, се посочва в съобщение на Асоциацията. Танева се е ангажирала с благородна кауза, останала извън вниманието на традиционните средства за информация, именно заради дефекта, който понякога проявяват – да вървят изключително след властта, превръщайки се на моменти в придатък на пиар отделите на институциите. Положителното в случая е, че част от големите медии не останаха безрачлични към проблемите, за които сигнализира Танева, и насочиха вниманието си към пострадалите от наводнението в Харманли и другите селища от района.
Месец февруари бе до голяма степен белязан от дебата около международното споразумение АКТА. Интересен и оригинален е погледът на Елена Кодинова по въпроса. Адмирации заслужава добрата аргументация на авторката, солидно подкрепена с примери, отбелязва АЕЖ. Асоциацията на европейските журналисти-България събира примери за най-лошото и най-доброто, което се случва в българската журналистика всеки месец. В края на месеца ще бъдат класирани номинациите и ще посочваме месечните победители в двете категории. Всички месечни победители ще попаднат и в годишната ни класация за качествена журналистика и псевдожурналистика. Специално внимание се отделя на гражданската журналистика.
Резултатите от класацията ще допълнят проучванията за свободата на словото, които изготвяме като част от екипа на международната Association of European Journalists.
 


Тагове: АЕЖ, класация
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg