EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-голямата ябълкова градина спасена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-голямата ябълкова градина спасена

mail14:40 | 01.07.2011прегледи 1555 коментарикоментари 0


Най-голямата градина с ябълки в страната вече е в сигурни ръце, пише в. „Марица”. Професионалистът в отглеждането на капризния плод Красимир Кумчев стана управител на гигантския масив край село Динк, а също така е и в преговори за съдружие с новия купувач на масива. Смесено дружество със западно участие закупи градината от Българо-американската кредитна банка преди 20 дни. БАКБ пък й сложи ръка заради необслужван огромен кредит от предишния собственик - софийския инвеститор Би Ви индъстри, плюс още две свързани фирми.
Градината, създадена преди 7 години със средства от предприсъединителния фонд САПАРД, е била в критично състояние и е представлявала един от най-тежките пасиви на БАКБ. Развръзката обаче се оказала щастлива както за банката, така и за инвеститора. А човекът, който я направи такава - Краси Кумчев, смята управлението на морето от ябълкови дръвчета за венеца в кариерата си.
В началото на декември м.г. от БАКБ поканили Краси за консултант. Поискали да огледа грандиозния провал на кредитополучателя и да даде сценарий - може ли да се възстанови, колко ще струва това, кога да започне спасяването й и не е ли по-добре да се обяви в това й състояние за продан. Фермерът агроном, който за 5 години по соцвреме е управлявал най-голямото в света насаждение от ябълки край Рогош, а днес отговаря за собствената си градина край Трилистник, видял, преценил и се произнесъл. "Казах им, че ако веднага не стартират спасителна програма за масива, след това ще стане фатално късно, припомня си той. Обяснил, че дърветата вече са подивели. Обяснил им още, че когато обявят след няколко месеца масива за продан, няма да могат да вземат от него дори и цената на земята, защото купувачът ще поиска да му намалят с 200 лева на декар разходите по изкореняване на ненужните дървета. От банката незабавно последвала оферта към Кумчев: Наема ли се да възстанови градината в цялата й някогашна прелест? Срещу договор за управление и пълна свобода на действие. На 10 декември договорът бил подписан, а на 11-и Краси завел най-добрите майстори на резитбата и им показал какво трябва да правят с ножиците.
Служители на банката идвали на място всяка седмица, за да снимат акцията по спасяването. И тъй като върху тези 1500 декара БАКБ била заровила милиони, необузданата резитба я стреснала. От банката изпратили снимки на професор овощар за мнение. А отговорът му бил: "Това, което виждам, ми прилича повече на сеч за дърводобив". Репликата на Краси не закъсняла. "На мен пък ми прилича на мнение на зъболекар, който като е видял на снимка човек с подута буза, дал мнение, че трябва да му се извади 5-и вляво горе и 6-и вляво долу". Местните в Динк пък направо направили панихида на градината в кръчмата.
А градината днес е като живо зелено езеро сред огромното поле, което на север стига до Дълго поле и Ръжево Конаре, на запад до Граф Игнатиево, а на юг до Динк. Толкова е голяма, че може цял един ден да се луташ из нея и да се усетиш обкръжен от армия от строени в редица ябълкови дръвчета. Две общини си я делят - Калояново и "Марица". 13 сорта зреят в нея и всеки има свой нюанс в зеленото на листата.
Не им е било лесно на предишните собственици да се справят с управлението на чудовищния лабиринт от сортове и затова са успели само една година да приберат реколтата. След това са се предали и буквално са избягали от градината, в която са вкарали милиони левове, коментира Краси Кумчев. И споделя: „Наскоро чух министър Плевнелиев, когото истински уважавам, да разказва за бизнеса си, преди да влезе в правителството. Той каза нещо много вярно. Добрият мениджър трябва да организира така нещата, че те да работят идеално без неговата намеса."
До момента управителят е разпоредил 18 пръскания на масива, а ще има и още. Чака 3000 тона добив, ако не настъпи природен катаклизъм. Приходите от градината ще са около 2 милиона лева. Руски и индийски търговски фирми сами са открили управителя и са поискали да изкупят солидни количества. Предстоят и преговори в българските хранителни вериги.

Красимир Кумчев е първият “Фермер на Тракия” от конкурса на в. “Марица”. Стана популярен като автор на т.нар. “бутикова ябълка”. Фермерът измисли технология, с която произвежда уникални ябълки с послания или картини по желание на клиента. В определен ден през лятото поставя върху оформения плод специален стикер, а слънцето и наедряващата ябълка дооформят рисунъка.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg