EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Най-високата заплата в администрацията = 4 000 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-високата заплата в администрацията = 4 000 лв.

mail06:55 | 16.08.2016прегледи 14266 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

В България се наблюдава ръст от 1.8 % на нетните възнаграждения (брутните възнаграждения, намалени с дължимите осигурителни вноски и данъка за облагане на доходите на служителите) на служителите от централната администрация към 1 юли 2015 г. спрямо 1 юли 2014 г. Това гласи Годишният доклад за 2015 г. на Европейската комисия относно възнагражденията и пенсиите на служителите от държавите членки, публикуван на страницата на Министерски съвет. Увеличението е резултат основно от промяната на минималната работна заплата през периода, текучеството на служителите в администрацията – напуснали, пенсионирани, новоназначени, повишени в длъжност и други случаи на промяна на правоотношението на служителите, което води до ново и различно определяне на основни месечни заплати.

В приложената таблица са показани минималните и максималните стойности на основните месечни заплати по длъжности към 1 юли 2015 г. за централната администрация по данни, подадени от самите структури на централната администрация, за целите на ГД "Евростат":

zoom_sss

В приложената графика са представени стойностите на основните месечни заплати средно по длъжности в лева към 1 юли 2015 г. по данни за ГД "Евростат".

zoom_sss

Според резултатите от анкета сред служители от държавната администрация преобладаващата част от тях считат, че системата само частично допринася за постигане на справедливо определяне на възнагражденията на служителите спрямо техните постижения.

Сред несъвършенствата в системата за заплащане е необосновано големите различия при определяне на основната месечна заплата на служители от едно и също ниво. На второ място са възможностите за увеличение на заплатите - съществуващият широк диапазон между минимална и максимална заплата за дадено ниво, предопределя служителят с по-малка заплата на практика да не може да достигне нивото на този с по-голяма, тъй като базата за увеличение е винаги различна и разликите между заплатите си остават за неопределено време. Съществуват и разлики в заплащането между служители с еднакви длъжности в рамките на една администрация и едно административно звено. Това е масов случай, който поражда напрежение както в администрацията, така и в административното звено, което демотивира служителите и не постига принципа за справедливостта. Съществуват разлики в заплащането между отделни администрации за едни и същи длъжности. Системата не предвижда достатъчно средства за допълнително мотивиране на качествените служители с цел тяхното запазване.  

Пълният доклад за състоянието на администрацията през 2015 г. четете тук.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg