EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Наемите на офиси: растеж и адаптация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наемите на офиси: растеж и адаптация

mail17:15 | 03.09.2021прегледи 1063 коментарикоментари 0


Високият процент дистанционна работа и нестабилните темпове на възстановяване на икономиката оказват влияние върху наемите на офиси - това сочи последното проучване на Colliers International. Според данни на агенцията през първото полугодие 39% от брутно наетите площи се дължат на премествания, 37% на подновявания на договори, 10% на наемане на площи на етап "в строеж" и 10% на експанзия на вече присъстващи фирми.

„Промяна в свободните площи няма, но се наблюдава тенденция към оптимизация на дизайна на офисите, съобразена с всички изисквания за дистанция и здравословна вътрешна среда. Комплексът има висок процент на заетост – 98%, въпреки това сме в състояние да предложим свободни офис пространства от клас А и Б, както и възможност за разширяване за компаниите, коментира Мария Тантилова, маркетинг и лизинг мениджър на Sofia Airport Center.

По данни на агенция MBL, обемът на площи от типа А и Б достига 557 хил. кв.м за второто тримесечие и са най-предлагани на пазара, както в съществуващи, така и в сгради в процес на строителство. От компанията отчитат и лек ръст в сравнение с предходното тримесечие.

Противно на очакванията, че пазарът на офиси под наем ще бъде сериозно засегнат от пандемията, от Sofia Airport Center не наблюдават промяна в договорите на наемателите, въпреки запазването на висок процент на работа тип „home office“. Според Мария Тантилова, наемателите се придържат към хибриден модел на работа, който успешно съчетава работа от вкъщи и от офиса.

Не се отчита и изменение в офертните цени на свободните площи. .

„The Flex-R Lounge“ е първата стъпка към изграждане на изцяло ново пространство в бизнес сграда. Мащабният проект е вдъхновен от идеята за комфорт и домашен уют на служителите и ще генерира общо 150 нови работни станции. Допълнителните зони за отдих са разположени до 5000 м2 удивително парково пространство, с богато озеленена среда и китни пешеходни пътеки, водещи до красиво езеро. Всичко това обещава да превърне работния ден в изключително изживяване. „The Flex-R Lounge“ е насочен към компании, които се стремят да осигурят на своите служители гъвкави работни места, без да наемат допълнителни офис площи.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888