EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наемите в университетските градове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наемите в университетските градове

mail18:15 | 31.08.2011прегледи 1778 коментарикоментари 0


Полина Стойкова, оперативен директор на агенция Bulgarian Properties за EconomyNews.bg

Г-жо Стойкова, как началото на учебната година в университетите градове влияе на пазара на наемите през този сезон?
Полина Стойкова: Традиционно в началото на август започва оживление около наемния пазар в университетските градове, водено от нуждата на студентите да си осигурят жилища за новата учебна година. И тази година не е изключение от това правило и още през август забелязваме активизация в търсенето на апартаменти под наем в големите градове от страна на студенти.
Освен български студенти на наемния пазар присъстват и много чуждестранни студенти, основно гърци. Търсенията на имоти на българските и чуждестранните студенти се разминават най-вече в ценовите предпочитания.
Може ли да се определят ценовите равнища за тази година?
П.С.:Българските студенти предпочитат по-големи апартаменти, в които да могат да живеят заедно 2-3 човека. Цената, която се търси за наема е, тя да бъде около 200-300 евро за София, 200-250 евро за Варна и 100-150 евро за Пловдив.
Българските студенти са склонни да наемат апартаменти, които са по-далече от университетите или да не са в толкова добро състояние, но да се вписват в бюджета им.
Чуждестранните студенти влияят ли на пазара на наеми?
П.С.:Те търсят апартаменти най-вече в близост до университетите, които ще посещават. Предпочитат ново строителство, напълно обзаведени апартаменти, като може да бъдат и малки апартаменти, тъй като в повечето случаи те имат намерение да живеят самостоятелно за разлика от българските, които живеят по 2-3 както споменах вече. Бюджетът за наем, с който разполагат чуждестранните студенти, е 300-400 евро за София и Варна, 200-250 евро за Пловдив.
Има ли други фактори, които влияят върху пазара на наеми през есента?
П.С.:Очакваме активността от страна на студенти да продължи и през септември и октомври.
Наред със студентите, през есента се активизира търсенето и от страна на наематели, които намират нова работа или сменят местоживеенето.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg