EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Наемите в Германия и САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наемите в Германия и САЩ

mail18:45 | 21.06.2022прегледи 1016 коментарикоментари 0


Как покачващата се инфлация се отразява на наемите на жилищата, е въпрос, който засяга милиони хора в целия свят. Ето каква е ситуацията в Германия и САЩ:

Германия

Най-големият жилищен концерн в Германия "Воновия" (Vonovia) ще увеличи наемите, ако високите равнища на инфлация се задържат, обяви неотдавна главният изпълнителен директор на компанията Ролф Бух, цитиран от Ройтерс.

"Не може да се преструваме, че инфлацията няма да окаже влияние върху нивата на наемите", заяви Бух в интервю за германското икономическо издание "Ханделсблат", публикувано в началото на юни. 

"Воновия" е собственик на близо 550 500 жилища. Цените за наемането им са се повишили средно с 3,1 процента през първото тримесечие на тази година, съобщи главният изпълнителен директор на компанията. Към 31 март те достигат средно 7,23 евро на квадратен метър наета площ, става ясно от публикация на сайта на "Воновия".

Основният им конкурент - германската корпорация "ЛЕГ Иммобилиен" (LEG Immobilien), която притежава над 166 500 жилища, също е вдигнала наемите. Те са нараснали средно с 2,7 процента до средно 6,2 евро на кв. м през първото тримесечие на 2022 г., информират от компанията. 

"Пазарът на имотите под наем не може да не бъде засегнат от общото увеличение на цените", заяви пред Ройтерс говорител на "ЛЕГ Иммобилиен".

Средната им цена в Германия през май е нараснала с 1,7 процента на годишна база, отчете Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

Увеличението на наемите е особено чувствителна тема в Германия, където е прието те да не се променят значително десетилетия наред, отбелязва Ройтерс. Тази традиция определя начина на живот на много хора в страната, които не притежават собствени жилища и живеят под наем.

САЩ

В сравнение с Германия, в САЩ наемите на жилищата се повишават с много по-бързи темпове. Много американци са притиснати от рязкото им увеличение на фона на поскъпването на горивата и храните, посочва Асошиейтед прес.

Най-голямо повишение на наемите в САЩ се наблюдава в градската агломерация Маями-Форт Лодърдейл-Уест Палм Бийч, щата Флорида. Там те са скочили с над 50 процента само за една година. През април средният месечен наем на апартамент в района достига 3045 долара, по данни от Realtor.com, който е вторият най-посещаван уебсайт за обяви за недвижими имоти в САЩ.

На второ място е друга градска агломерация във Флорида - Орландо-Кисими-Санфорд. Там наемите на апартаментите са нараснали с 32,9 процента за 12 месеца. През април са достигнали средно 1927 долара на месец.

Средната наемна цена на апартаментите в Съединените щати през април е била 1827 долара. Това е повишение от 17 процента на годишна база, информира Realtor.com, който сравнява цените в 50-те най-големи градски агломерации в САЩ.

"Наемите на места достигнаха невиждани досега нива", отбелязва главният икономист на Realtor.com Даниел Хейл, цитиран от АП.

А какво следва? 

Ако наемите на апартаментите продължат да се покачват с подобни темпове, то през август средната им стойност в САЩ може да удари 2000 долара, смята Хейл. 

Докато инфлацията в САЩ и в страните от Европейския съюз продължи да се повишава, едва ли наемите на жилищата ще спрат да се покачват. 

По-тревожното обаче е, че зад сухите цифри се крият толкова много човешки съдби.

/БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg