EUR 1.9558
USD 1.6817
CHF 1.8334
GBP 2.3182
CNY 2.6310
you tube
mobile version

Над 1.7 млрд.лв. по ОПРР разплатени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 1.7 млрд.лв. по ОПРР разплатени

mail16:01 | 11.09.2020прегледи 1187 коментарикоментари 0


Над 1,7 млрд. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. вече са платени към изпълнители в страната за успешно реализирани проекти. Средствата съставляват 57 на сто от бюджета ѝ в рамките на настоящия програмен период. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на европейската програма Деница Николова, която председателства 17-тото заседание на Комитета за наблюдение на програмата. От страна на ЕК в заседанието онлайн се включиха Аурелио Сесилио и Йо Говаертс от Генерална дирекция „Регионална и градска политика“.

Зам.-министър Николова представи годишния доклад за изпълнение на програмата и отбеляза, че въпреки предизвикателствата, свързани с Ковид 19 и породените затруднения и ограничения, се отчита успешна реализация. Към днешна дата е договорен близо 93% от ресурса или 2,8 млрд. лв. от бюджета на програмата, който е малко над 3 млрд. лв. Почти 1,2 млрд. лв. са сертифицираните от ЕК разходи.

„Изпълнението на ОПРР върви с добри темпове, както за усвояване, така и за реализация на проектите - 93% от бюджета е договорен, 57% разплатен, сертифицирани и разплатени от ЕК са 39% от него. Отчитаме много добра кондиция и няма риск за изпълнението на ОПРР“, обобщи Деница Николова.

Зам.-министърът допълни, че през първото тримесечие на 2021 г. се очаква да бъдат договорени 100% от средствата по ОПРР за настоящия програмен период, а пред ЕК да бъдат отчетени 91% от тях. Очаква се да има и наддоговаряне на средствата с 60 млн. лв., което да бъде компенсирано в рамките на бюджета на ОПРР от спестен ресурс от проведени обществени поръчки, наложени финансови корекции и разпределяне на вътрешни резерви. С тях ще се финансират проекти за културна инфраструктура в 39-те големи градове в страната. 

Деница Николова информира още, че от началото на тази година са сключени общо 71 договора за безвъзмездна финансова помощ. Стартирани са и 4 нови процедури за подбор на проектни предложения. Сред тях са „Спорт в училище“ - за доставка на ново спорно оборудване в учебни заведения, както и проекта за доставка на хеликоптери за медицинско спасяване на Министерството на здравеопазването, който е в етап на оценка. Оценява се и проектът на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ за интелигентна транспортна система, както и допълнителни проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ за рехабилитация на републикански пътища.

Със средства от програмата продължава обновяването на 101 професионални гимназии и училища в страната по договор с Министерството на образованието и науката. Предстои сключване на договор с изпълнител на строителните дейности по проекта за ремонт на спешните медицински центрове в страната. По него ритмично се изпълняват доставките на 400 нови линейки.

Изпълнена е мярката за изграждане на социални центрове.

По отношение мерките по програмата, за които са осигурени 320 млн. лв. под формата на финансови инструменти, към момента са сключени 43 договора за кредит с 32 крайни бенефициента. Очаква се в края на годината да има бум на сключени договори, защото голям брой общини ще подадат проекти за одобрение.

Зам.-министър Николова посочи, че от общо 20 заложени индикатора за постигане на целите по програмата към момента са изпълнени 19. Изключително успешна е мярката за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, която ще има съществен фокус и през следващия програмен период.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg