EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 12 млрд.лв. нужни за вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 12 млрд.лв. нужни за вода

mail17:55 | 21.11.2012прегледи 915 коментарикоментари 1


Силвия Стоядинова
България е лидер в Европа по загуби на вода. По настоящем около 60% от водата у нас се губи някъде по тръбите, под формата на течове или пък бива открадната. Затова е много важно да се инвестира в построяването на пречиствателни станции за питейни води и канализиране на населените места, както и страната да се опита максимално да усвои европейските средства, които ни се дават в тази област. Затова колко средства са ни необходими, къде първоначално трябва да се насочат те и как стои проблемът в другите държави, разговаряме с Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите*.

Г-н Иванов, как оценявате нивото на водния сектор в България и какви са перспективите за неговото подобряване ?
Във водния сектор като цяло, и във ВИК сектора по-конкретно, има много неща да се направят, тъй като с години е подценявана нуждата от инвестиции и не са правени адекватни такива още преди промените, а и след промените. От друга страна, фактор играе и намесата на политиците и желанието им да се задържат ниски цени с цел да се постигат социални ефекти. Така че тепърва ще трябва да наваксваме с много големи темпове това, което е изпуснато.
В какво най-вече трябва да се инвестира ?
Трябва да се инвестира навсякъде. Както в построяването на пречиствателни станции за питейни води, тъй като има места и големи градове като Шумен, където няма такива, така и в подмяна в почти всеки град на водопроводната система. Вече се започна мащабен процес, благодарение на европейските средства, за изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води и канализиране на населените места. Хубавото е, че това поне със сигурност се осъществява и се надяваме до една-две години навсякъде да има канализация и пречиствателни станции за отпадъчни води.
На какви средства можем да разчитаме от ЕС ?
Средствата вече са договорени за този програмен период. Точната сума трябва да се провери на сайта на МОСВ, но факт е, че всички средства, които са предоставени към момента, се разпределени по общини и остава общините да успеят да изпълнят проектите на време. Другото, което е важно е, че в момента започва процесът на договаряне на средства за следващия програмен период 2014-2020 г. Много е важно да договорим колкото се може повече средства и да успеем да ги насочим в питейните води, защото в момента усилията са насочени към отпадъчните води. Има нужда да се подменят много водопроводи и това вече е задача на правителството – да успее да договори такива мерки. Освен европейските средства трябва да разчитаме и на средства, които се генерират в нашата държава , а това означава основно цените. Ако искаме да имаме адекватни услуги, трябва и цените на ВИК-услугите да са адекватни, тоест да се увеличат.
Ще стигнат ли тези средства от ЕС ?
Не. Средствата няма как да стигнат, тъй като оценката за нуждите е между 12 и 35 млрд. лв. Всяка цифра над 12 млрд. лв. е вярна, защото ние можем да се задоволим и с минималното, а можем да направим и максималното. Европейските програми няма да ни осигурят тези средства. Дори се притеснявам, че и да увеличим на максимално ниво цените, тоест на границата на социалната допустимост, пак няма да имаме тези средства. А дори и да ги имаме, ние не можем да ги вложим в много кратък период. Така че наистина е много важно да се преценят приоритети и да се инвестира умно. Това може да стане и трябва да стане с регионалните и генерални планове, които в момента се изработват. Трябва в средата на следващата година те трябва да са готови и на тях да стъпят бизнес плановете на ВиК операторите и така постепенно системата, която в момента е в критично състояние, да се нормализира и превърне в работеща система.
Какви бяха целите на Петата Международна конференция „Намаляване на загубите на вода във водоснабдителните мрежи”, която се проведе у нас и кои са държавите, от които можем да черпим опит ?

Целта на конференцията бе да си дискутират възможните начини за намаляване на неотчетените водни количества и по-конкретно загубите на вода. Иначе всяка страна може да се каже, че има проблем в това направление. Въпросът е, че някои гледат на проблема като критичен, когато загубите им са над 20%. При нас те са средно над 60% и това е абсолютно критично. Идеята е да се съберат представителни на бизнеса, на операторите, от правителството и да се чуят възможните решения, от друга страна да се дискутира и потърси системния подход. Много е важно в това, което се прави, да има системност и постоянно да се инвестира в точното направление.
Загуби от 60% на вода са наистина много големи. За какъв период са изчислени и как ?
Това е най-общо казано за определен период от 100% влязла вода, 40% е фактурирана. Това не означава, че другите 60% непременно са изтекли от тръбите води под формата на течове. Това означава, че част от нея не е измерена или е открадната. Дори не е уточнено дали наистина толкова вода е влязла, защото самите уреди за измерване не са калибрирани и не са направени да работят прецизно. Така че трябва да се отчетат всички аспекти и да се потърсят тези действия, които ще доведат до най-бърз резултат. Но 60% при всички положения е много. В това отношение може би сме лидери в Европа.

*Българската асоциация на водите е формирана от физически лица- над 200 експерти и над 100 фирми, които работят във ВиК отрасъла и във водния сектор. Целта на организацията е, от една страна, да участва активно и да подпомага всички инициативи на правителството, свързани със законодателни промени и реформи в сектора. От друга страна, да събира заинтересованите страни и експертите да обменят информация и опит. И от трета страна да създаде база за обучение. Асоциацията има център за обучение, който се развива доста успешно и идеята е чрез него да се обучават млади хора в сектора.
 


 
Коментари
 
Dimitar - 22-11-2012 г. 00:23:20

От много години концесионерът на Софийска вода формира огромни приходи от разликата между цената която плаща за водата и тази на която продава. До сега никога не е даван отчет: - какви са приходите и печалбите на концесониера? - какво и колко е инвестирано във ВиК мрежата? - защо загубите на вода продължават да са огромни въпреки огромното нарастване на цената на услугата? Сега, доколкото разбирам, се търси повод за ново значително увеличение на цените, без да се дава отчет за изразходването на досегашните постъпления. До кога?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161