EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Над 11 милиона безработни в част от Европа и Азия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Над 11 милиона безработни в част от Европа и Азия

mail10:00 | 14.05.2010прегледи 725 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
34 %  е нивото на безработица на 27-те държави от региона на Източна Европа и Централна Азия /ECA/. Това сочат данни от проучване на Световната банка за икономическите и социални последици на кризата .
В периода юни 2008 г. – юни 2009 г.,  11, 354 млн. души са били без работа. Естония, Литва, Латвия, Турция и Молдова са отчели най-вискоко покачване на броя на незаетите. В същото време Таджикистан, Черна гора, Киргистан, Беларус и Азербейджан са снижили нивото на безработицата си.
Все  пак тези показатели не дават цялата картина за състоянието на държавите от Европа и Централна Азия, смята Емил Тешлюк, експерт от Световната банка. По думите му, кризата се движи „на вълни и някои страни са докоснати от нея по-рано от други”. Освен това, ефектите от промените на пазара на труда често се усещат по-късно, а и данните от проучването не отчитат това, което се случва в момента.
Според Емил Тешлюк, от гледна точка на макроикономиката, кризата продължава. Доказателство за това е продължаващият спад на БВП, като в някои страни той е драстично снижен. Най-тревожни са прогнозите за Литва, която през 2009 г. е отчела близо 18 пункта спад на БВП, а прогнозите са за 2010 г. спадът да е около 4 %. Подобно е и състоянието на Латвия, чийто показатели са 17%  спад за 2009 г. и 4 %  за 2010г.  Армения, Украйна, Молдова, Румъния, Русия и Унгария са сред страните с най-притеснителен спад на БВП за 2009г. 
Според проучването на банката, в групата на „отличниците”, по показател ръст на БВП, попадат държавите Азербейджан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан, Киргистан, Полша и Албания. Емил Тешлюк постави България в средата на класацията като коментира, че страната ни е „в групата на добрите случаи”.
Експертите казват още, че средно с 15 % са се понижили потоците на парични трансфери през 2009 г. между страните от Източна Европа и Централна Азия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg