EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Награда за АПИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Награда за АПИ

mail14:11 | 20.11.2015прегледи 970 коментарикоментари 0


Той се проведе под патронажа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съвместно с редица водещи организации у нас. Отличието бе връчено на председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров за разработения от агенцията проект, свързан с внедряването на ГИС базирани електронни административни услуги и регистри. Те ще могат да се използват от бизнеса и гражданите от началото на 2016 г.

Агенция „Пътна инфраструктура“ разполага с ГИС за републиканските пътища повече от 15 години. С реализацията на иновативния проект „Предоставяне на ГИС базирани електронни административни услуги при издаване на разрешения за гражданите и създаване на ГИС регистри за приходни дейности“, който се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет“ 2007-2013 г., значително ще се подобри обслужването на гражданите и бизнеса.

Проектът включва внедряването на електронни административни услуги, свързани с издаване на разрешение за специално ползване на пътищата чрез изграждане и експлоатация на рекламни съоръжения. В момента тази услуга се предоставя чрез подаване на заявление в областните пътни управления, ръчно попълване на документи и получаване на разрешението отново в ОПУ, което отнема време.

Разроботен и електронен калкулатор за движението на извънгабаритните и/или тежките моторни превозни средства. Изпозвайки оn-line калкулатора превозвачите ще могат бързо да пресметнат каква такса е необходимо да заплатят за преминаването по пътната мрежа.

Като електронна справочна услуга - под формата на карта, ще се предоставя информация за републиканските пътища, за които е необходима винетка и за кои участъци от пътната мрежа (урбанизирани територии и общински пътища) такава не се изисква.

Гражданите и бизнесът ще имат достъп до 4 електронни регистъра:

  • регистър за паспортизация на крайпътните рекламни съоръжения;
  • регистър на търговските крайпътни обекти;
  • регистър на подземните или надземните линейни съоръжения - оптични кабели, газопроводи, водопроводи и др.;
  • регистър на товароносимост и габарити на пътните съоръжения ще дава информация за маршрута, по който извънгабаритните и/или тежките пътни превозни средства ще могат да преминат.

/АПИ/


Тагове: АПИ, награда, ГИС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163