EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Набъбналите запаси от петрол тревожат ОПЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Набъбналите запаси от петрол тревожат ОПЕК

mail17:45 | 06.12.2019прегледи 842 коментарикоментари 0


ОПЕК и партньорките на картела са притиснати от забавянето на световния растеж, набъбналите запаси от петрол и все още невисоките цени. Очаква се след срещата им във Виена, те да гласуват ново удължаване на ограничението на добиваните обеми,  информира АФП.

Това свиване от 1,2 милиона барела дневно, определено от декември 2018 година спрямо равнището от октомври същата година, вече бе удължено до март 2020 година на предишната конференция на ОПЕК през юли.

Очаква се то да бъде продължено до юни на предстоящата среща на високо равнище на ОПЕК+, прогнозира Тамас Варга, анализатор от Пи Ви Ем (PVM), та дори и до края на 2020 година, според други анализатори на петролния пазар.

ОПЕК вече изпрати силен сигнал - икономическата комисия на картела посочи миналата седмица, че петролният пазар ще бъде балансиран, ако през 2020 година бъдат запазени сегашните ограничения в добива.

Световната икономическа конюнктура кара страните от картела да бъдат предпазливи: търговската война оказва натиск върху растежа на китайската икономика, която използва много петрол, а икономиката на Стария континент, друга зона на силно търсене, продължава да бъде вяла.

Равнищата на производство на страните извън ОПЕК поставят рекорди: САЩ, които са производител №1 от 2018 година, добиват много шистов петрол, Бразилия и Канада също са увеличили производството си, а други като Норвегия планират да го направят.

Освен това САЩ разполагат с огромни запаси от порядъка на 452 милиона барела, според най-новите данни, които бяха публикувани миналата седмица от министерството на енергетиката.

Цените на петрола остават относително стабилни след предишната среща на ОПЕК и са около 60 долара за един барел от сорта Брент, като се изключи рязкото поскъпване през септември заради атаките срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия.

Ако това равнище е приемливо за Русия - нейният бюджет за 2019 година бе пресметнат при цена от 42 долара за барел, то то е прекалено ниско за страните като Саудитска Арабия, чийто бюджет се нуждае от много по-високи котировки и то въпреки че кралството има едни от най-ниските производствени разходи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg