EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

На пазар в Нормандия и с. Лозен - да сравним цените!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На пазар в Нормандия и с. Лозен - да сравним цените!

mail08:45 | 02.10.2013прегледи 3191 коментарикоментари 0


Ива Стойкова*
Те са уникални, пъстри, уханни, вкусни и с изкусителни оферти. Пазарите – сърцето на Европа. От векове производителите представят най-доброто от своята продукция, а клиентите тръгват на лов за най-изгодната покупка. През това време се завързват разговори, дават се съвети, бистри се политиката. Накрая всички са доволни – едните се радват на спечеленото, а другите – на вкусна и здрава трапеза.
Във Франция освен постоянните пазари, традиция са и временните фермерски пазари. Те се появяват обикновено в края на седмицата, но има и такива, които са всеки ден до обяд. Времето варира – някои пазари се организират рано сутрин и буквално се изпаряват в ранния следобед, без да са оставили и следа като боклуци и безредие. Други пазари са вечерни, дори нощни, понякога придружени с концерти. Френските временни пазари се появяват на паркинги, под мостове (дори в Париж под „въздушните” линии на метрото), в стари крепости… Общото между всички тях е, че там предлагат продукцията си земеделски производители от района. Плодовете и зеленчуците, разбира се, са „био”, но това се подразбира и не се тръби излишно.
Фермерски пазари от Нормандия до с. Лозен
Средновековна крепост от XIV в. в градчето Regnéville-sur-Mer, Нормандия, живее нов живот. След като е реставрирана в края на миналия век, от 2009 г. крепостта се превръща в летен пазар – от петък, 5 юли до петък, 30 август. След 18.00 ч. там се предлагат био и тероарни продукти. И всичко това с подкрепата и организацията на Общината. Входът е свободен. А освен да се направят покупки, има обособени места, където да се похапне.zoom_sss
Ето какви бяха цените това лято:

Домати: 1,95 евро/кг.
Домати „Биволско сърце”: 3,50 евро/кг.
Кайсии: 3,50 евро/кг.
Череши: 4,90 евро/кг.

В България, това лято се появи Първи частен пазар на производителя в с. Лозен. Макар и в отговор на ниските изкупни цени и проблема с реализацията на продукцията, този пазар е доближаване до западноевропейския модел. През юли около 10 производители от региона на Пазарджик се обединиха и направиха фермерски пазар, при това със съдействието на общинските власти. Цените:

Домати: 1,20-1,30 лв./кг.
Розови домати: 1,80-2.00 лв./кг.
Праскови: 1,5- лв./кг.
Кайсии: 2.00 лв./кг.
 

Все пак у нас, засега се провалят опитите за установяването на подобни практики, въпреки разнообразните документи и прословутата наредба за директни доставки. Повечето фермери (особено тези, чиято продукция е „био”) казват, че не могат да продават законно. Властите, от своя страна, не проявяват гъвкавост. Освен това цените на родните фермерски продукти в повечето случаи са доста високи.

По този повод, да се върнем към Нормандия. Цените в цитирания летен пазар в крепостта като цяло са по-ниски в сравнение с тези на постоянния пазар.

Череши: 6,50 евро/ кг., 18 евро за 3 кг. /4,90 евро/кг. на временния пазар/
Ягоди: 5 евро за 500 гр., 9 евро/ кг.
Касис: 2,50 евро тарелката
Банани: 2,20 евро/ кг.
Ананас: 2,00 евро/ кг.
Чушки: 2,80 евро/кг.
Патладжани: 2,80 евро/кг.
Краставици: 1 евро за брой
Домати: 2,20 евро/кг., 4 евро за 2 килограма /1,95 евро/кг. на временния пазар/
Салати: 0,80 евро за брой, 3 броя за 2 евро
Чесън: 5 евро връзката
Сирене Camembert: 3,30 евро
Масло: 1,35 евро
Калвадос: 25 евро
Хляб: 3,20 евро за 600 гр., 3,70 евро/кг.

Предимството на закрития пазар е в разнообразието – има всичко от хляб, сирене, масло през калвадос до живи зайчета и цветя. Съотнесено към България, предимството на Франция е в традициите и манталитета. Защото дори и продавачите да не са производители, а обикновени прекупвачи, те трудно биха си позволили да излъжат в цената или качеството. 

*Забележка: Със съдействието и снимките на Вергиния Веселинова.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg