EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На мястото на АЕЦ „Белене”-пристанище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На мястото на АЕЦ „Белене”-пристанище

mail13:26 | 04.03.2010прегледи 1392 коментарикоментари 0


Неправителствени организации внесоха декларация срещу строежа на АЕЦ „Белене”. Това съобщиха на пресконференция представители на Фондация „Околна среда и земеделие” и на Комитета за екологична защита на Свищовския регион, цитирани от агенция Фокус. Декларацията е депозирина в кабинета на министър-председателя, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и Министерството на икономиката, както и към Комисията по икономика в парламента. В документа се изказва становището, че липсата на добро законодателство в областта, както и единните стандарти за безопасност на ядрената енергетика в Европейския съюз ще създадат условия за увреждане на българските интереси. Всички рискове от експлоатацията ще са за българите, а отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци ще остават в България. Според документа, решаването на този въпрос ще тегне на българския данъкоплатец стотици години, тъй като съгласно Единната конвенция за безопасност при управление на Радиоактивни отпадъци и отработеното ядрено гориво отговорността се носи от държавата, където те се генерират. Според неправителствените организации, селскостопанските производители в 90-километровата зона около централата няма да могат да произвеждат биологична продукция и да правят износ от доказано най-чистата земя в България.

Според тях, всички тези негативи са несъизмеримо по-големи от вложените до сега средства и от неустойките взети заедно. Организациите изказват становище, че е необходимо успоредно с новото преструктуриране на обекта да се разработят алтернативи за реализация на площадката, за да могат да се съпоставят повече решения, от които да се избере най-доброто от гледна точка на националния интерес.
Декларацията изказва убедеността, че всякакви възможни алтернативни решения на АЕЦ на площадката ще оправдаят вложените средства и ще дадат тласък на икономиката ни, ще ликвидират безработицата, ще окажат благотворно влияние на региона и ще опазят най-ценния ресурс на страната - хората.

„Ние се обръщаме и към министър Трайков и най-вече към Мартин Димитров за финансова експертиза на проекта за електроцентралата”, заяви Албена Симеонова, председател на Фондация „Околна среда и земеделие”. Фондацията предлага като алтернатива превръщането на Белене в пристанище. Според Симеонова, този вариант би повлиял благоприятно на развитието на земеделието и икономиката в района. „Белене е оборудвано пристанище, което може да превърне България в аграрен или икономически център”, заяви Симеонова.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1087