EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На летище София пазарът либерализиран, твърди министерство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На летище София пазарът либерализиран, твърди министерство

mail15:43 | 01.10.2010прегледи 763 коментарикоментари 0


Във връзка с публикувана информация на Интернет страницата на ЕК, за отправено искане към България за осигуряване на недискриминационен достъп до пазара на неземни услуги на летище София Министерството на транспорта направи следното съобщение.
•Забележката за наличие на монопол е свързана с предоставянето на услугата по зареждане на въздухоплавателни средства с гориво. Следва да се отбележи, че към настоящият момент „Летище София" ЕАД не е единственото дружество, което е лицензирано за извършване на дейности по зареждане на въздухоплавателните средства с горива и масла. През 2010 г. бяха предприети действия по преразглеждане на условията за осъществяване на дейности по наземно обслужване на летище София. Бе извършено оптимизиране на инфраструктурата и технологиите за извършване на дейностите, в резултат на което със заповед на главния директор бяха отменени ограниченията на летището. Тъй като към момента на Летище София не съществуват ограничения за извършване на този вид дейност, са налице условия за конкуренция между доставчиците на този вид услуга.
•По отношение на твърдението за налагане на прекомерни условия за одобрение на доставчиците на услуги следва да се посочи, че само в рамките на настоящата календарна година са издадени общо 21 лиценза на три дружества, различни от „Летище София" ЕАД за извършване на 8 вида дейности на летището в София. От 2007 г. до този момент са издадени общо над 80 броя лицензи на различни кандидати. Видно от тази статистика, лицензионните условия, предвидени в законодателството на Република България не са прекомерно завишени. Следва да се има предвид, че поставянето на изисквания към лицата, извършващи този вид дейност, е продиктувано от необходимостта от осигуряване на необходимите равнища на безопасност на полетите и сигурност на гражданските летища, имайки предвид и факта, че Република България е външна граница на ЕС.

Съгласно Директивата 96/67 и Закона за гражданското въздухоплаване процедурата за подбор е необходима когато са налице въведени ограничения по отношения на броя лица, който могат да извършват услуги по наземно обслужване на съответното летище. През месец юни 2010 г. ГД „ГВА" е отменила ограниченията, с което е отпаднала необходимостта от провеждане на процедура по подбор.

„Летище София" ЕАД е извършило договаряне за ползване на офиси и площи. Поради разлики в характера на собствеността са се създали съмнения за неосигуряване на достатъчно еднакъв достъп на различните доставчици на услуги. В тази връзка е инициирана промяна в характера на собствеността, така че цялата инфраструктура на летището да придобие статут на публична държавна собственост.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048