EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Станишев почти призна, че разговаряме с МВФ за евентуална помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Станишев почти призна, че разговаряме с МВФ за евентуална помощ

mail16:49 | 30.04.2009прегледи 638 коментарикоментари 1


Sergei_StanishevПремиерът Сергей Станишев призна, че не изключва възможността страната да се договори с Международния валутен фонд за бъдещо допълнително споразумение за финансова подкрепа на страната. Пред Нова телевизия в понеделник вечерта той заяви, че фондът предоставя нови гъвкави форми на подкрепа на нуждаещи се икономики и макар засега България да няма необходимост от външно финансиране, "има смисъл от разговори и такива се водят".
Думите на премиера, придружени от доста условности, на практика потвърждават предположения, изказани от външни анализатори, че и България ще има нужда от помощта на фонда, за да се справи с икономическата криза както ред други централно и източноевропейски страни.
В понеделник в. Wall Street Journal прогнозира, че експертите от мисията на фонда, които са рутинното си пролетно посещение в България, вероятно ще разговарят с българското правителство за евентуално споразумение по новите гъвкави схеми на фонда, предназначени да помогнат на нововъзникващите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) да се справят по-леко с кризата. От изданието припомниха, че прогнозите за икономическото развитие на България тази година продължават да търпят промени в негативна посока.
В доклад на министъра на финансите за изпълнението на бюджета за първото тримесечие се прокраднаха тревожните оценки, че приходната част изостава силно от планираното, а разходната част надвишава заложените разчети.
"България много години има много тесни отношения с Международния валутен фонд. Сега има нови инструменти на МВФ, които бяха решени преди буквално няколко седмици на срещата на Г-20, защото фондът е основната финансова институция, която може да помогне на всички държави по света, да действа антикризисно. Има нови инструменти, които са гъвкави, доста по-гъвкави от традиционните и те са в подкрепа, като правило, на държави, които провеждат добра макроикономическа и финансова политика", обясни пред Нова телевизия Станишев.
"Мисля, че има основание ние да търсим взаимодействие, макар че сега не ни се налага, с МВФ по този въпрос в една перспектива", допълни той.
"Към този момент ние не се нуждаем, за разлика от други страни в ЕС, от някаква финансова подкрепа, която да ни стабилизира, защото финансовата ни система е здрава. Но за този нов инструмент, който е доста по-различен от традиционните, мисля, че би могло да има смисъл да се водят разговори. И между другото, тъй като имаме добри отношения с МВФ, политиката на държавата се одобрява от тях, многократно сме имали разговори, в зависимост от развитието на финансовата криза по света може да се прецени и тази мярка", обясни още премиерът.
След одобрение от основните донори на фонда новите форми на кредитиране се отпускат на страни от ЦИЕ при облекчени условия, но при доказани добри постижения на финансовата и икономическата политика. От тях вече се възпозваха Унгария, Украйна, Румъния и Латвия.


 
Коментари
 
ЧЕТА - 23-07-2011 г. 21:20:16

Как да го чета, като покана на МВФ, или просто като заявка на КОНСИЕЛЕРЕ? Все по-трудно разбирам господина!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg