EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На Балканите "царува" левът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На Балканите "царува" левът

mail16:50 | 16.09.2009прегледи 1557 коментарикоментари 0


Драгослав Маркович, в. "Вечерне новости"
Нашите най-близки съседи Румъния, България и Албания отдавна имат "обща" валута, всъщност само по име - лъв. Те са дали това име на парите си по различни причини, но със сигурност им се е искало то да допринесе за тяхната "сила". Румънската валута е лея (leu), българската лев, а албанската лек (lek), и всички те означават - лъв. Валутите на тези страни са получили имената си в средата на 19 и началото на 20 век. Румънската лея за пръв път се споменава като официална валута през 1867 г. след получаването на частична независимост от Османската империя. Румъния е специален случай: тогава тя не била в състояние нито да избере владетел от редовете на най-видните си велможи, нито да реши как ще се нарича новата валута. Затова Европа й "поставя" за крал обеднял германски принц от династията Хоенцолерн, а валутата й нарича лея (лъв).
Изпокараните румънски аристократи имали най-различни предложения за името на парите, които да заменят преобладаващата тогава турска валута и руската рубла. Най-често се споменавали РОМАН и РОМАНАТ по името на нацията и нейния романски произход. Когато крамолата достигнала кулминацията си,
Европа отново я пресекла и дала на валутата името лея. Все пак уважила и "паметта" на нацията. В румънските земи през 17 век освен турските пари се използвали и холандски талери, на чийто аверс /лицева страна/ имало изобразен лъв. Сред народа се запазило името лъв (leu).
Леята, поделена на 100 единици, които се наричат бани, досега е преживяла четири "възраждания". Първото през 1867 г., второто след идването на комунистите на власт през август 1947 г., третото през 1952 г. заради огромната девалвация и четвъртото през юли 2005 г. Тогава правителството, дошло на власт през 1989 г. след свалянето на Николае Чаушеску, "изтри"
четири нули, преди всичко заради психологическия ефект.
Българският лев, който се дели на сто стотинки, се появява по подобен начин. С получаването на независимост от Османската империя България, която също получава за цар германец от династията Сакс-Кобург, през 1881 г. въвежда своя валута, която е наречена с името лев (лъв). Първите монети се появяват две години по-късно. Валутата получава това име, тъй като лъвът е символ на българското царство още от 6-7 век. "Вторият" лев се появява едва през 1952 г., след почти осем години комунистическо управление. След деноминацията през 1962 г. националната банка емитира нови пари, а след сриването на комунизма нови банкноти са издавани през 1990, 1993, 1994, 1996 и 1997 г. Централната банка извърши деноминация през 1999 г., като изтри една нула.
Албанската валута лек е най-младата в семейството "балкански лъвове". Името й е дадено от албанския крал Ахмет Зогу през 1926 г. Той я нарекъл по името на Александър Македонски, когото албанците наричат "Leka i madh", което
означава "великият лъв". Лекът се дели на 100 единици "киндарки", което означава "стотни". През последните няколко години поради инфлацията "киндарките" напълно излязоха от употреба и останаха само монети и банкноти с името леки. След 1926 г. Албания е ковала и печатала пари няколко пъти: през 1935, 1940 и 1941 г. Подмяна на парите последвала през 1947 г., след като комунистите дошли на власт, и след това през 1957 г. През 1965 г. Албания издава монети изключително от алуминий. Едва през 1995 и 1996 г., няколко години след падането на комунизма, Албания емитира монети и банкноти с напълно нов дизайн, които са в обращение досега.
Валутите на трите страни, които са имали различни пътища, причини за възникване и сила, все още оцеляват. Но както вървят нещата, един по един "балканските лъвове" ще бъдат погълнати от по-силния "цар" - еврото.
Сегашните банкноти на румънската валута се печатат на специално пластмасово фолио от полимер, който е практически неунищожим - плува по вода, понася безброй сгъвания и безброй пъти може да се пере в пералня. Интересно е, че съпругата на бившия румънски лидер Николае Чаушеску Елена, въпреки че не е
завършила даже основно училище, пожелала да бъде химик и написала докторат на тема "Химия на полимерите", за който била удостоена с титла доктор.
Средно едно евро се равнява на 4,21 румънски леи, 1,95 български лева и 133 албански леки. Убедително най-стабилен през последните три години е българският лев.


Тагове: Балкани, валути
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg