EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На 14 юни се открива Дунав мост 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На 14 юни се открива Дунав мост 2

mail08:15 | 27.05.2013прегледи 1110 коментарикоментари 0


На 14 юни ще бъде откриването на Дунав мост 2. Това е договорено между президента Росен Плевнелиев, министър-председателя на Румъния Виктор Понта и комисаря по регионалната политика на ЕС Йоханес Хан, обяви самият Плевнелиев пред журналисти в Брюксел.
Дунав Мост Видин-Калафат има ключово значение не само за бъдещото развитие на Пан-европейски транспортен коридор ІV, но и за цялата Югоизточна транспортна ос на Европа и на Транс-европейската транспортна мрежа с възможностите, които ще се открият за комбиниран транспорт и за прехвърляне на определени обеми трафик от шосе на железница.Това се посочва в официалната страница на съоръжението.
Проектът от българска страна обхваща:
Изграждане на комбиниран (пътен и железопътен) мост с четири пътниленти, една железопътна линия, елосипедна алея и две пешеходни алеи.
Строителство на прилежащата пътна и железопътна инфраструктура, което обхваща: изграждането на нова товарна жп гара и 7 км нова жп линия, реконструкция на съществуващата пътническа жп гара и строителство на 7 пътни възела на две нива.
Бюджетът на проекта от българска страна е 225,145,000 евро, осигурени от следните източници:
zoom_sss
От румънска страна са изградени: 5 км нова жп линия, 5 км първокласен автомобилен път и терминален пункт за общ граничен контрол и таксуване на автомобилния транспорт.
Бюджетът на проекта от румънска страна е 48 млн. евро, включващ безвъзмездна помощ от програма ИСПА на ЕС и финансиране от държавния бюджет на Румъния.

След търг на 30 януари 2007 година испанската фирма FCC е назначена за изпълнител на проектирането и строителството на основния мост, а френско-британският консорциум Ingerop/High-Point Rendel е назначен за инженер по условията на ФИДИК, който да изпълнява контрол на проектирането и надзор над строителството. На 26 октомври 2007 г. FСС е назначена за Изпълнител по Договор 3, с Инженер по надзора Ingerop/High-Point Rendel/Salfo.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047