EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мюфтията:Българите са незрели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мюфтията:Българите са незрели

mail08:15 | 17.02.2014прегледи 885 коментарикоментари 1


„ДПС 25 години използва всичко в тяхна полза”, каза в „Здравей, България” Елена Ваташка от Сдружение на българските футболни привърженици за протестите в Пловдив. По думите й в нито една балканска държава няма толкова права за малцинствата, колкото в България.  „Призовавам ДАНС да арестува елита на ДПС за антидържавна дейност”, добави тя.  „Протестът беше надпартиен, на български граждани”, каза Димитър Ангелов–Дучето от Национално сдружение "Армейци 1948". Той добави, че не знае дали е имало провокатори, но атака срещу джамията не е имало. „Ние зачитаме българския мюсюлманин. Това обаче е българска земя”, аргументира се той. „Не сме удобни за никого, затова ни обвиниха”, каза от своя страна Ваташка. „Джамията не е била атакувана”, заяви Дучето и добави, че те не са имали за цел да атакуват храма, а да бранят българските интереси и така ще бъде навсякъде, не само в Пловдив.

Главното мюфтийство е поискало среща с премиера Пламен Орешарски, на която да бъде намерен изход от напрегнатата ситуация в страната, предизвикана след протестите срещу амбицията на вероизповеданието да си върне джамии, съобщава в. "Преса". "Свидетели сме на акция, организирана от дискредитирани политици, които искат да се легитимират отново заради наближаващите избори", обяснили пред изданието от мюфтийството. "Готови сме да се откажем от становището си по последните промени в Закона за вероизповеданията поради незрелостта на българското общество. Но няма решение на мюфтийството за оттегляне на съдебните искове, които сме завели", коментирал още говорителят на вероизповеданието Ахмед Ахмедов.

Според информация на "Преса" управата на вероизповеданието е платила около 200 хил. лв. държавни такси за делата, които води в момента.

Парите били събрани чрез дарения. Първоначално Главното мюфтийство е имало претенции за близо 700 вакъфски имота, но е успяло да намери документи само за част от тях. Трябвало е да бъдат заведени общо 53 дела, но времето не стигнало и затова са заведени 26 дела за 29 имота и 304 дка земя. Само 8 от делата са за джамии, обяснява "Преса" – две джамии в Кюстендил и по една в Пловдив, Дупница, Стара Загора, Враца, Монтана и Самоков.


Тагове: ДПС, елит
 
Коментари
 
Влад - 18-02-2014 г. 17:13:21

хм

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg