EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МФ откри сметка за върнати бонуси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ откри сметка за върнати бонуси

mail18:06 | 29.02.2012прегледи 853 коментарикоментари 0


Днес Министерството на финансите откри банкова сметка в БНБ за чужди средства в левове, съобщи ведомството. По сметката ще бъдат дарени всички получени бонуси от министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник областни управители. По нареждане на премиера Бойко Борисов получените допълнителни средства трябва да бъдат върнати до петък, втори март.

По-рано през деня Симеон Дянков каза, че през 2010 година около 100 000 лева са получени под формата на допълнително възнаграждение от 12-13 министри, зам.-министри, началници на кабинети. Проверяваме каква е сумата за 2011 година, но тя би трябвало да бъде подобна, уточни финансовият министър, цитиран от БГНЕС. Проверява се и колко са получили допълнително и областните управители и техните заместници. Според решението на премиера Бойко Борисов всички министри, зам.-министри, началници на кабинети, областни управители и зам. - областни управители ще трябва да върнат бонусите си до петък. Парите ще бъдат върнати в сметката на бюджета, а след това ще се реши какво да се прави с тях. Ще се отвори сметка към Министерство на финансите и там ще влязат парите на първо време, обясни Дянков.

До петък и заместник-министърът на финансите Владислав Горанов ще върне получените от него пари във връзка с управлението на Фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения". Става дума за около 18 000 лева на година. "Освен Горанов, нито аз, нито другият ми зам.-министър, нито началникът ми на кабинета, нито парламентарният ми секретар сме получавали каквито и да е било суми", каза още Дянков.

"Бонуси не са раздавани в моето министерство, освен по точковата система, където може да са давани между 100 и 200 лева. Това е най-бедното министерство", заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Той обясни, че ще провери дали има хора в Министерството на културата, които трябва да връщат пари. "Ако има такива хора – ще върнат парите. Аз мисля като министър-председателя. Проблемът е морален. Когато хората са бедни и гладни, не е време за раздаване на пари, а за даване на пари", каза още Вежди Рашидов.

Заместник-министрите на здравеопазването също са получавали бонуси. "Едната е получила 10 000 лева, а другата 9000 лева", призна здравният министър. "Сега отивам да им кажа да върнат бонусите си или да ги дарят на Фонда за лечение на деца", обясни той след края на правителственото заседание.

"Аз не съм взимал никакви бонуси", категоричен беше министърът на транспорта Ивайло Московски. "От незаети щатни бройки останаха пари и сме върнали към Министерството на финансите над 80 000 лева, а към зам.- министри, началник кабинет и хора, които са заслужили някаква награда е разпределена по една заплата", допълни той. И според него политическото решение за връщане на бонусите е правилно. Все пак Московски уточни, че в дружествата, на които той е принципал като НКЖИ и БДЖ допълнителните пари се раздават с решение на борда на директорите. "За железниците съм сигурен, че не са раздавани, тъй като там финансовото състояние не е добро. По другите дружества вървят проверки", каза още транспортният министър.

"Цялата справка за раздадени бонуси в Министерството на външните работи е качена на интернет страницата на министерството. Ако не е качена, може да помолите нашите служба да ви я предостави", обясни външният министър Николай Младенов на медиите.


Тагове: МФ, сметка, банка
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg