EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ: Няма изчезнали 2 млрд. лв. от резерва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ: Няма изчезнали 2 млрд. лв. от резерва

mail23:38 | 14.04.2010прегледи 1218 коментарикоментари 0


От статистическите данни за размера на фискалния резерв, които се публикуват ежемесечно на интернет-страницата на Министерството на финансите, се вижда, че фискалният резерв в края на мандата на предходното правителство (месец юли 2009 г.) е в размер на 7.7 млрд. лв. Това означава, че е неточно твърдението на експремиера Сергей Станишев за номинално намаление на фискалния резерв с 2 млрд. лв. през седемте месеца от мандата на новото правителство (август 2009 г.-февруари 2010 г.),  се казва в съобщение на МФ. В действителност данните показват, че фискалният резерв за този период е намалял с 1.37 млрд. лв., което е близко да отчетеното намаление за последните шест месеца на кабинета „Станишев" - 1.13 млрд. лв.
Анализът на съпоставима база за аналогичен период от седем месеца през последната година от мандата на кабинета „Станишев" за периода август 2008 г.-февруари 2009 г., показва, че фискалният резерв е намалял с рекордните 3.2 млрд. лв. Тези факти се премълчават от предходния кабинет, като с извадени от контекста на водената политика и неточни твърдения се има за цел изместване на фокуса на общественото внимание от истинските проблеми и допуснатите нарушения от предходното правителство.
В изказването на г-н Станишев се твърди също, че в края на 2008 г. предварително е погасена част от държавния дълг на България в размер на 2 млрд. лв., което също не отговаря на истината. В края на 2008 г. действително са извършени предплащания по държавния дълг в размер на 301.4 млн. лв., което е значително по-малко от обявената сума, се казва още в съобщението на МФ.
Намалението на фискалния резерв с 1.13 млрд. лв. през последните шест месеца от мандата на предишния кабинет означава, че в условията на задълбочаваща се икономическа криза не са предприети необходимите действия за ограничаване на разходите, които да отговорят на негативните тенденции в приходите. На годишна база неизпълнението на разчетите по приходите надвиши 7.5 млрд. лв. Предходният кабинет  на практика остави справянето с това предизвикателство за своите наследници. Тук трябва да бъде отчетен и фактът, че с приетото от предходното Народно събрание индексиране на пенсиите от 1 юли 2009 г., извършеното преизчисляване на размера на пенсията за част от пенсионерите, както и увеличението на размера на максималната пенсия на 700 лева задачата на новото правителство стана изключително трудна. Това доведе до нарастване на плащанията за пенсии през 2009 г. с 1.217 млрд. лв. спрямо 2008 г. на съпоставима база. Ръстът на социалните плащания, поетите сериозни ангажименти за разходи, които не бяха осигурени с финансиране при свитата фискална рамка поради влошените тенденции в приходите и липсата на мерки за ограничаване на разходите през първите шест месеца на 2009 г. поставиха бюджетната позиция под сериозен натиск. Този натиск доведе до отчетеното намаление на фискалния резерв за периода февруари-юли от 1.13 млрд. лв.
От статистическите данни за размера на фискалния резерв става ясно, че за периода август-декември 2009 г. на практика фискалния резерв остава на постоянно равнище и към 31.12.2009 г. е в размер на 7.7 млрд. лв., колкото е и размерът на заварения в края на юли фискален резерв.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg