EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ влага 5.8 млрд. лв. в депозити с различна срочност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ влага 5.8 млрд. лв. в депозити с различна срочност

mail15:55 | 01.02.2010прегледи 608 коментарикоментари 0


10 млн. лв. допълнителни приходи е очакваният положителен ефект от активното управление на депозита на правителството според  заместник-министъра на финансите Ана Михайлова, става ясно от разпространено до медиите прессъобщение на Министерството на финансите.
МФ е предложило на централната банка да преразгледа политиката на инвестиране през 2010 г. и е била обсъдена възможността за подобряване на условията, които БНБ може да предостави на МФ за управление на временно свободния ресурс на централното правителство, се посочва в съобщението. В резултат на това са били променени общите условия за откриване на депозитни сметки в БНБ по отношение на доходността и срочността на депозитите. Според Михайлова така се получава оптимална към момента структура и доходност по депозитите.
Общият размер на фискалния размер в БНБ към 31 януари 2010 г. възлиза на около 7.0 млрд. лв. (от които 1.3 млрд. лв. на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система). По-голямата част от този ресурс е предимно на седмични и дневни депозити (80 процента от общия ресурс). За разлика от ситуацията до края на 2009 г., когато лихвените нива по депозита на правителството бяха нулеви, от началото на 2010 г. по-активното управление в БНБ вече носи доходност, отчитат от МФ.
Предвид оценката за изменението на касовите потоци по централния бюджет от 1 февруари 2010 г. МФ ще преструктурира около 5.8 млрд. лв. в депозити с различна срочност, от тях 1.3 млрд. лв. - седмични депозити; 3.9 млрд. лв. - месечни депозити;
 0.3 млрд. лв. - двумесечни депозити и 0.3 млрд. лв. - овърнайт, съобщава МФ.
МФ всяко тримесечие ще изготвя информация за състоянието и доходността на фискалния резерв, с оглед прозрачност при управлението му.
"Очакваният положителен ефект за бюджета се измерва в рамките на 8-10 млн. лева допълнителни приходи от лихви през годината. Ежедневното наблюдение на международните пазари, по-активното управление на касовите потоци и депозита на
правителството ще продължи, така че да оптимизираме още повече ефекта за бюджета", коментира заместник-министърът на финансите Ана Михайлова. "Липсата на активна политика към момента е довела до пропуснати ползи, измерващи се в милиони", посочва тя.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046