EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МС прие постаноление за схемата 60/40

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС прие постаноление за схемата 60/40

mail08:10 | 31.03.2020прегледи 9522 коментарикоментари 0


Правителството прие Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време. Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

Работодателите ще могат да получат средствата при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации. През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата за съответния месец и дължимите осигурителни вноски. Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация.

Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите. Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция „Бюро по труда“ по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция „Бюро по труда”, ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите.

Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния осигурителен институт, който ще изплаща средствата. Финансовите средства за изплащане на компенсациите, ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че оптимистичният вариант е, че действието на мярката ще струва на държавата между 1 и 1,5 милиарда лева. В обхвата на мярката 60/40 се включват търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа, агентска и операторска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование: частен сектор, детските градини, артистична и творческа дейност и други дейности в областта на културата, спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих, поддържане на добро физическо състояние.

В тази графа са включени и други икономически дейности, конкретно за работодатели, които са преустановили дейност, осъществяване на територията на определени населени места, в които със заповед на държавен орган са въведени противоепидемични мерки. Във втората част на приетото днес постановление на Министерски съвет са включени всички останали икономически сектори, като те би следвало да декларират с конкретни финансови документи спад от 20 % на приходите от продажби.

За референтен месец се приема март 2020 година, спрямо същия месец за 2019 г. Трудовите правоотношение на служителите, за които може да се кандидатства , за да се получи компенсация, трябва да бъдат сключени преди обявяването на извънредното положение, тоест преди 13 март. Процедурата ще бъде електронна през бюрата на труда. На страницата на НОИ ще се създаде и публичен регистър на всички, компании, които са получили средства. Мярката се отнася до декларирания осигурителен доход на работника. На брифинг в Министерски съвет социалният министър Деница Сачева посочи и кои са секторите, които са изключени от възможността да кандидатстват по тази мярка. Това са: селско стопанство, горско и рибно стопанство, финансови и застрахователни дейности, секторът на държавното управление, хуманно здравеопазване и социална работа, образование, с изключение на частните детски градини, които имат право да кандидатстват.

Още днес ще се подаде давление до Европейската комисия, тъй като мярката е „държавна помощ“. По думите на Сачева до 36 часа би трябвало да се получи разрешение, за да може да стартира изплащането на компенсации. Ако работодател не може да заплати 40-те процента на служителя си, следва той да върне и 60-те, които е взел. Безработните и към момента могат да се регистрират и по думите на социалния министър го правят. Обмисля се възможността самонаетите лица да могат да кандидатстват по мярката за безлихвен кредит до 1 500 лева месечно.

Към 27 март общият брой на регистрираните безработни е 213 700, а от началото на кризата - 9 909. Финансовият министър Владислав Горанов поясни, че никой работодател не е длъжен да се възползва от мярката 60/40 и посочи, че промени от сегашния й вариант не се предвиждат. Той отбеляза и, че фирми могат да се възползват от нея само за част от персонала си, за която считат, че е най-необходима за нормалното функциониране на дейността им. Вследствие на взетите мерки от правителството, Министерски съвет ще иска от парламента да разгледа и актуализация на бюджета.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg