EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС прие отчети на експерти към ЕИБ и СБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС прие отчети на експерти към ЕИБ и СБ

mail17:45 | 04.04.2013прегледи 648 коментарикоментари 0


Правителството прие отчети за изпълнението на плановете за действие, включващи мерки и интервенции на експертите от Европейската инвестиционна банка и от Световната банка по оперативните програми, съфинансирани със средства от Кохезионния и структурните фондове на Европейския съюз в България.

В рамките на 2012 г. ЕИБ трябваше да предостави експертиза в процеса на подготовка на тарифна политика в железопътния сектор, разработването на схеми за публично-частно партньорство в транспортния сектор и мерки за изграждане на капацитет за част от бенефициентите на ОП „Транспорт” 2007-2013 г. Последният проект се отнася до подпомагане създаването и развитието на НК „Стратегически инфраструктурни проекти”. Той предвижда избирането на консултант, който да предоставя помощ при подготовката и изпълнението на инфраструктурни проекти, спазването на приложимите норми и стандарти, подобряване на техническия капацитет и възможности на компанията. До момента НК „СИП” е представила формуляр за кандидатстване в Управляващия орган (УО) на ОП „Транспорт”, сключен е договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за наемането на съветник, подписано е споразумение за предоставяне на подкрепа при подготовката и изпълнението на инвестиционните проекти на компанията и е обявена процедура за избор на съветник, който трябва да бъде определен до края на април т. г., съгласно графика на финансовата институция. Изпълнението на проекта ще продължи и през тази година.

Другият проект е за техническа помощ за формиране на тарифна политика за достъп и използване на ж.п. инфраструктурата в ДП „НКЖИ”. През 2012 г. са дефинирани обхватът, графикът и бюджетът на проекта, изготвен е формуляр за кандидатстване, проведени са срещи с представители на ЕИБ за обсъждане на Техническото задание, финализиран е проектът на споразумение за предоставяне на консултантски услуги между ДП „НКЖИ” и финансовата институция, като неговото подписване се очаква до средата на 2013 г.

По мярката за разработване на схеми за публично-частно партньорство в транспортния сектор не са извършвани дейности, тъй като УО на оперативната програма я е оттеглил от плана след консултации със заинтересованите ведомства и след извършени допълнителни анализи.

Мерките в плана за действие на експертите от Световната банка бяха свързани с подпомагане на процеса на изготвяне на стратегически документи в секторите „Транспорт” и „Околна среда”, както и за подготовката на оперативна програма за развитието на иновациите и подобряване на конкурентоспособността на българската икономика за следващия програмен период.

С изпълнението на първата от трите мерки се подпомага Агенция „Пътна инфраструктура” при изготвянето на петгодишен стратегически бизнес план и годишна работна програма, стратегия за пътна безопасност и методологии за оптимизиране на процесите на анализ и контрол чрез използването на съвременни технологии. По проекта е одобрен формуляр за кандидатстване за финансиране, подписано е Споразумение за услуги между АПИ и СБ, договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между АПИ и УО на ОП „Транспорт”, проведени са работни срещи между различните ангажирани институции за възлагане на изпълнението на дейностите, организация на екипите, първоначален преглед на ключовите области на заданието и др. Проектът ще продължи да се изпълнява и през 2013 г.

Мярката в сектор „Околна среда” е насочена към изготвянето на отраслова стратегия за ВиК, преглед на публичните разходи по предоставянето на ВиК услуги, на действащата регулаторна рамка и на програма за подобряване на ефикасността в отрасъла, както и на стратегически финансов план. Целта е да се подпомогне реформата в сектора и устойчивото управление на ВиК инфраструктурата в страната. По проекта експертите на СБ вече са направили Встъпителен доклад и преглед на регулацията във ВиК отрасъла в България. В края на 2012 г. е сформирана Консултативна работна група с представители на МРРБ, МОСВ, МИЕТ, МЗ, МС, Българската асоциация по водите, НСОРБ за съгласуване на представената разработка и изпълнението на новата отраслова стратегия за ВиК и на съпътстващите я документи. Проектът продължава и през тази година.
В сектор „Конкурентоспособност” е включена техническа помощ за изготвяне на иновационна стратегия, идентифициране на адекватни мерки за насърчаване внедряването на иновации и на големи иновационни проекти, които да залегнат в програмирането за периода 2014-2020 г., подготовката на план за действие за предоставяне на услуги по внедряване на иновации. Представен е и е одобрен Встъпителен доклад по Споразумението със СБ, организирани са консултации и дискусии със заинтересованите страни по отношение на иновационната система, проведено е изследване на наличния капацитет за НИРД и иновации и на фокус групи, представени са предварителните заключения на СБ относно доклада й за Иновационна стратегия за интелигентна специализация. Изпълнението продължава през 2013 г./МС

 


Тагове: ЕИБ, СБ, експерти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg