EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС: Полът не е фактор при застраховки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС: Полът не е фактор при застраховки

mail09:30 | 25.10.2012прегледи 473 коментарикоментари 0


Въвеждането на забрана за отчитането на пола като актюерски фактор при определяне на застрахователната премия и пожизнената пенсия от фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, предлага правителството с промени в кодексите за застраховането и за социалното осигуряване.
Промяната е продиктувана от решение на Съда на Европейския съюз по Дело C-236/09 (Test-Achats), с което за невалидна беше обявена разпоредба на Директива 2004/113/ЕО относно прилагането на принципа на равното третиране на мъжете и жените по отношение на достъпа до стоки и услуги и предоставянето на стоки и услуги. Тази разпоредба допускаше държавите-членки да разрешат пропорционални разлики по отношение на премиите и добавките за осигурените лица, когато полът е определящ фактор при изчисляване на рисковете, въз основа на подходящи и точни актуерски и статистически данни. В мотивите си Съдът посочва, че този текст пречи да се постигне целта на Директивата за равно третиране на мъжете и жените при изчисляване на застрахователните премии и обезщетения и считано от 21 декември 2012 г. тя става невалидна. Задължение на държавите-членки е да променят законодателството си в този смисъл.
В България аналогична промяна вече беше направена в Закона за защита от дискриминацията.
Проектозаконът и мотивите към него бяха публикувани за публично обсъждане в интернет страницата на Министерството на финансите и в портала за обществени консултации www.strategy.bg./Пресцентър Министерски съвет
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161