EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МС одобри проекти за данъчни промени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС одобри проекти за данъчни промени

mail15:25 | 21.10.2020прегледи 586 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД ЗДДС).

Проектът е изготвен във връзка с необходимостта от въвеждане в националното ДДС законодателство на промени, свързани с въвеждане разпоредбите на Директива 2017/2455 и Директива 2019/1995 на Съвета. Разпоредбите на тези директиви целят подобряване на функционирането на режима на ДДС, прилаган в рамките на целия Европейски съюз, в контекста на доставките на услуги и дистанционните продажби на стоки, както и вноса на пратки с ниска стойност, като всички държави членки трябва да въведат тези разпоредби най-късно до 30 юни 2021 година. С проекта се предлага въвеждане на нови разпоредби, които обхващат вътреобщностни дистанционни продажби на стоки; дистанционни продажби на стоки внасяни от трети страни или територии; вътрешни дистанционни продажби и доставки улеснявани от лице, което управлява електронен интерфейс. Промените са свързани с прага за определяне на мястото на изпълнение при доставки на вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и доставки на далекосъобщителни услуги, на услуги за радио- и телевизионно излъчване и на услуги, извършвани по електронен път. Предвижда се и въвеждане на нови правила, свързани с прилагане на режима в Съюза и извън Съюза и създаване на нови специални режими за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии и за деклариране и отложено плащане на данъка при внос на малки пратки.

Също така се предлага да се отменят разпоредбите на чл. 118 от ЗДДС, засягащи изискванията за деклариране и използване на софтуера за управление на продажбите (СУПТО). Това се прави поради възникналия обществен отзвук в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез СУПТО и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19, поставила редица предизвикателства пред икономическите оператори.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в други данъчни закони:

Изменения в Закона за акцизите и данъчните складове

Предлага се промяна, свързана с привеждане на националното законодателство в съответствие с практиката на Съда на ЕС, постановена с Решение № С-3 06/2014 на Съда по отношение на условията, при които се възстановява платеният акциз за етилов алкохол, вложен в производството на лекарствени продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Намалява се административната тежест спрямо лицензирани складодържатели без забавени плащания за акциз, при които е налице необходимост определеното и предоставено обезпечение за данъчния склад да бъде надвишено.

Изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане

Удължава се срокът на прилагане на данъчното облекчение, представляващо минимална помощ до 31 декември 2023 г. и данъчното облекчение, представляващо помощ за регионално развитие до 31 декември 2021 г.

Предлага се промяна в данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за земеделски стопани, което се състои в удължаване на срока за изпълнение на инвестицията по чл. 1896, ал. 2, т. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане, съгласно което преотстъпеният корпоративен данък за 2019 и 2020 г. да бъде инвестиран в рамките на две години от годината, за която е преотстъпването. Мярката ще се прилага след разрешение от ЕК.

Срокът за деклариране и внасяне на годишните данъци по реда на ЗКПО се променя до 30 юни, като се въвежда и начална дата 1 март. В тази връзка и с цел синхронизация на разпоредбите в закона се предлагат и промени в авансовото облагане с корпоративен данък, така че съответните разпоредби да са съвместими с новия срок за деклариране и плащане на годишния корпоративен данък.

Към разпоредбите, регламентиращи данъчните облекчения, свързани с доходи от лихви от облигации и други дългови ценни книжа и с доходи от разпореждане с финансови инструменти, които са търгувани на регулиран пазар, се добавя и пазарът за растеж за период от пет години.

Разширява се обхватът на определението за разпореждане с финансови инструменти със сделки на регулиран пазар съгласно законодателството на държава извън ЕС и Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Измененията в Закона за данъците върху доходите на физическите лица

Прецизират се правилата, засягащи задължението на физическите лица да издават документи, когато извършват стопанска дейност или получават доходи от наем.

Към разпоредбите относно данъчното третиране на лихви от облигации и други дългови ценни книжа и на доходите от разпореждане с финансови инструменти, търгувани на регулиран пазар, се добавят и тези, които се търгуват на пазар за растеж за период от пет години.

Датата на деклариране и внасяне на годишния данък и данъка върху разходите се променя в срок от 1 март до 30 юни за лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличен търговец или физически лица, регистрирани като земеделски стопани, избрали доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа.

Предлага се въвеждането на нов вид облекчение за лицата при ползване на услуги за ремонтни дейности. Целта е физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища, да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията.

Изменения в Закона за местните данъци и такси

С цел облекчаване на административната тежест отпада предвиденото в Закона изискване, за целите на данъка върху недвижимите имоти, завършването на сграда или части от нея да бъде установявано освен с удостоверение за въвеждане в експлоатация или разрешение за ползване, издадени по реда на Закона за устройство на територията, и с представянето на удостоверение, издадено от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Обхватът на случаите, при които не се дължи данък при придобиване на моторни превозни средства, се разширява и в него се включват случаите на прекратена регистрация на основание износ или тотална щета и само в ако няма последваща регистрация на моторното превозно средство от нов приобретател в страната.

Изменения в Закона счетоводството

Измененията в сроковете за деклариране на данъка, респективно за публикуване на годишните финансови отчети до 30 септември на следващата година променят и съответните срокове в Търговския закон, Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955