EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС: Искаме по-ниски цени на руския газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС: Искаме по-ниски цени на руския газ

mail15:40 | 29.02.2012прегледи 417 коментарикоментари 0


България ще преговаря за по-ниска цена на доставяния от Русия природен газ по текущите договори. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Министерски съвет след срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Съвета на директорите на "Газпром" Алексей Милер, информира Агенция „Фокус”. “Веднага започваме преговори по текущите договори за доставка на природен газ, които изтичат в края на тази година – целта е да постигнем допълнително коригиране на цената, което, разбира се, трябва да е в посока надолу”, посочи министър Трайков. Председателят на Съвета на директорите на руската газова компания „Газпром” Алексей Милер е поел ангажимент до един-два месеца да има решение по този въпрос.
На срещата при премиера Бойко Борисов са обсъдени три теми – проектът за газопровод „Южен поток”, новите договори за доставка на природен газ и текущите договори за доставка на газ.
“По „Южен поток” общата ни цел е да приключим предварителните дейности така, че към ноември месец да можем да вземем окончателно инвестиционно решение за българския участък. По бъдещите договори за доставка, потвърдихме позицията си те да се сключат в съответствие с принципните договорености от лятото на 2010 година, при които взаимоотношенията са директно между „Газпром експорт” и „Булгаргаз”, без посредници. Ценообразуващата формула да вземе предвид новите тенденции при изчисляването на цената, това означава да има компонента за спотовата цена, означава като цяло да се намали обвързаността с нефтения пазар”, каза икономическият министър.
Снимка: Архив БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg