EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Московски: Цветков – „неразпознаваем” за ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Московски: Цветков – „неразпознаваем” за ЕК

mail14:10 | 20.05.2011прегледи 1492 коментарикоментари 0


В екипа ни имаше много потенциал, който не беше използван, каза на първата си пресконференция като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. По думите му той не е имал конфликти с предшественика си на поста Александър Цветков. Премиерът и двамата вицепремиери - Симеон Дянков и Цветан Цветанов, са поканили Московски за поста, уточни в отговор на въпрос той. Като мотив за смяната Московски повтори тезата си, че Александър Цветков е останал неразпознаваем за европейската комисия. Той съобщи, че предстои конфигурацията на ресорните зам.-министри да бъде променена. От гледна точка на сектора транспорт България има основание да се бори за по-добри позиции в Брюксел и по-добро финансиране, посочи Московски. Един от аргументите е, че през страната ни преминават пет от трансевропейските магистрали. Според Московски Цветков не е направил необходимото в тази посока.
Промяна в политиката на министерството - основна и голяма, няма да има, посочи новоназначеният министър. И досега тя е била екипно дело и не е спускана еднолично от министъра. Това, което ще се случи, е ускоряване на действията за максимално гарантиране на средствата, каза Московски. За целта се изграждат модели /звена/ за управление на проектите - в Агенция "Пътна инфраструктура" , в НКЖИ и др. Министър Московски отново подчерта ускореното темпо през последните две години при усвояване на парите по ОП "Транспорт", чийто общ ресурс е 2 млрд. 300 млн. евро. С подписването на договора за заем със Световната банка ще се ускори и реформата в БДЖ, каза Московски. В глобален мащаб
напоследък в железницата се случват неща, които никога не са се случвали, и това ще доведе до неминуем успех там, коментира той. За първото тримесечие на 2011 г. обемът на товарните превози се е увеличил с 18 на сто, отчете ресорният зам.-министър Камен Кичев. Работи се по подобряване състоянието на подвижния състав, предстои внос на нови спални вагони, информира той. От 29 млн. лева през миналата година, през 2011 загубите на БДЖ са намалели до 19 млн. лв, подчерта той. По думите му Световната банка е удовлетворена от изпълнението на ангажиментите по договора и финансирането ще стане факт. За концесията на летище София предстои избор на консултант и това е процес, който внимателно ще се прецизира и с решението няма да се бърза, каза Камен Кичев. Според Ивайло Московски летище София работи добре, на печалба е и остава да се прецени дали може да реинвестира в развитието си. Концесията на летището няма да се случи на всяка цена, а след внимателно консултиране и с европейските институции, потвърди Московски.

 


Тагове: оставка, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg