EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Оставките - стрес тест за Борисов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оставките - стрес тест за Борисов

mail18:00 | 19.05.2011прегледи 1794 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

През последните два дни премиерът освободи повече от 10 държавни служители на различни нива от администрацията – от министър и зам.-министри, до ръководители на държавни агенции и шефове на структури от полицията. Как обясняват политолозите  тази кадрова въртележка – криза в управлението или стремеж  към по-голяма ефективност?
Според  политилога Румяна Коларова новото в случая е, че промените не са продиктувани от публичен натиск, коментира тя в „Преди всички” на БНР. „Мисля, че обяснението на управляващите за смяната на транспортния министър беше, че тя е поискана и аргументирана не от премиера, както досега бяхме свикнали, а от вицепремиера Дянков. На министерско ниво виждам изместване на центъра или поне един нов източник на целесъобразност за кабинета”. Според нея най-опасната интерпретация за кабинета е тази на БСП – смяна на баланса в полза на едно лоби за сметка на друго.
Още промени в кабинета прогнозираха пред “По света и у нас” политологът Антоний Гълъбов и социологът Кънчо Стойчев. Според тях подобни рокади в правителството нямат пряка връзка с предстоящите избори. Антоний Гълъбов:” Това изглежда като стрес-тест за кабинета, очевидно е, че има напрежение, очевидно е, че има неизпълнение на приходите в приходната част на бюджета. Напрежение има в самата структура на кабинета, който е сглобен нестандартно - вицепремиери са министрите на финансите и вътрешните работи. Никога тези два силни министерски поста не са били натоварени с вицепремиерски функции, така че в техните ресори има недообрани напрежения, недоорганизирани отношения между отделните администрации.”
Според социолога Цветозар Томов промените в кабинета са по-скоро знак, насочен навън към стратегическите ни съюзници Брюксел и Вашингтон, че изпълнителната власт се опитва да прави нещо, но много закъсняло и според него без надежди за успех. Томов твърди, че проблемът на България е Бойко Борисов или тройната коалиция "Борисов, Цветанов, Дянков". Именно те трябва да бъдат освободени от постовете им и това ще се случи до края на годината, коментира още той пред Нова тв.
Ето и обяснението за оставките на премиера:„Темпото, което съм наложил е такова, че непрекъснато трябва да има нови и свежи идеи и хора. След като преценя, че трябва някой да бъде сменен, тогава запознавам първо ПГ на ГЕРБ, после ИК, след това вицепремиерите си. Или в обратния ред, в зависимост от това в каква посока и как трябва да се подходи” Преди две седмици премиерът е провел разговор с Александър Цветков и е поискал от него да ускори темпото. "Цветков разбра, че не се справя достатъчно добре, и подаде оставка, като почтен човек. Благодарен съм му затова”, каза Борисов. Премиерът обясни, че е избрал за нов транспортен министър Ивайло Московски, защото е доволен от работата му. „Много по-добре стои в Брюксел, много по-добре работи по европрограмите, много по-приет е там, много по-добре работи с останалите си колеги, като се започне от министерството по еврофондовете – Томислав Дончев, регионалното министерство”.
Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев е освободен заради несправяне с реформите и преструктурирането в енергийния сектор.„За две години аз бях възложил, да се направи реформа в енергийния сектор. Знаете, че това, което ние заварихме от Тройната коалиция, към днешна дата абсолютно нищо не е променено. И БЕХ си е БЕХ, и НЕК си е НЕК, и проектите са си същите, и едни и същи мотиви за всеки един проект се обясняват. Да не говорим, че особено по диверсификацията на газовите връзки на мен ми омръзна две години да питам кога в края на краищата това ще се случи” каза Борисов. Косев не е освободен, защото не бил удобен на руснаците.  „Мен нито ме интересува кой е удобен на руснаците, нито кой на американците, нито кой на европейците”. Смяната на Косев няма нищо общо и с преговорите за АЕЦ „Белене” по простата причина, че правителството е наело консултант HSBC банк, за да оценят по какъв начин как да проведем преговорите професионално и експертно, добави Борисов. Премиерът подчерта също, че не на последно място Косев е освободен и заради Закона за възобновяемите енергийни източници, който мина през МС от МИЕТ и влезе в парламента. Благодарение на ПГ на ГЕРБ са направени промени, без които в следващите 6 – 7 години България щеше да плаща такива цени за зелена енергия, които щяха да фалират буквално държавата.
По повод изказванията на досегашната шефка на НОИ за политически натиск той обясни:”Тя е провела честен конкурс и от 28 кандидати са били одобрени 4 кандидатури на ГЕРБ. Това означава, че от 28 дирекции на практика, по нейните думи, само 4 от 28 се управляват от хора, дадени от политическа партия ГЕРБ. И питам аз тогава, ГЕРБ ли управлява в момента? От тези 24 от другите политически партии ли очакваме да съберат приходите в НОИ?”
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg