EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Морският пазар на имоти се нормализира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Морският пазар на имоти се нормализира

mail16:45 | 23.09.2009прегледи 771 коментарикоментари 0


Данаил Войков, БТА

Пазарът на недвижими имоти във Варна се нормализира, твърдят брокери. Но трябваше да минат 5-6 месеца, за да се забележи това. По думите на експерти условията на самия пазар са започнали да стават по пазарни. Преди имаше  изпреварващо търсене на плащане, което позволи цените да станат нереално високи от порядъка на 1400 евро за квадратен метър панелно строителство, колкото струват и тухлените жилища. 
След като кризата показа своята сила, на пазара реалният купувач започна да диктува цените, като във Варна се наблюдава средeн спад на цените с около 20-25 процента. В такава ситуация обаче се появяват спекуланти, които искат да купуват на нереално ниски цени, дори под себестойността.
При новото строителство има най-ясно изразена тенденция за договаряне на цени. Причината е, че строителите намалиха цените от 20 до 40 процента и това доведе до реален интерес към сделки. Цените се връщат на равнището от 2007 година и това реално започна да раздвижва пазара.
Във Варна рязко намаляха сделки за жилища "на зелено", ако ги има то те се предлагат от компании с  добър имидж, с добра основа, които могат да покажат последните си построени сгради. "На зелено" строят инвеститори, които предварително са си осигурили финансиране от банка и по този начин банката се явява като някакъв допълнителен гарант за строителството, и същевременно дава гаранция на купувача. При старото строителство нещата обаче са строго индивидуални, обясняват консултантите. Причината за това е, че този пазар е вторичен.  При подобни имоти, е много правилно цените да не се формират в квадратни метри, а в индивидуална цена на имота, уточняват специалистите.
Първите, които реагираха адекватно на кризата, освен строителите, бяха продавачите на панелни жилища. Те намалиха цените на имотите и започнаха да реализират сделки, защото оцениха, че е нормално първо панелните жилища да намалят цените. Спадът на цените беше в порядъка на 30-40 процента спрямо миналата година.  Панелните жилища се явиха като алтернатива за хората, които имат готови пари.
При тухленото монолитно строителство сделките са най-трудни за реализация. Собствениците на такива жилища трудно договарят цени. Нагласата на продавачите на такива жилища да свалят цените настъпи много по-късно във времето. Другото характерно при сделките с такива имоти от началото на годината е увеличението на времето за реализацията им.
Преди една сделка се реализираше за до два месеца, а сега от три до 6 месеца. При тухлените жилища този процес продължава най-дълго. Собствениците на такива жилища смятат, че те са най-търсени и адекватни на пазара и държат най-висока цена. 
В момента се наблюдава тенденция за търсене на жилища в двата сегмента - ниският и високият. В цялата тази картина пострада средният сегмент - между 40 000 и  90 000 евро, а там се предлагат много имоти. Това са и двустайни тухлени апартаменти, и тристайни, както и апартаменти в по-лошо състояние. За тези жилища пазарът е много труден. Собствениците им се принуждават или да ги продават в ниския сегмент, или да правят ремонти, за да попаднат във високия сегмент.
Приемането на новия устройствен план на Варна ще раздвижи пазара на имоти в града, смятат експерти. Според тях  много от потенциалните инвеститори изчакват приемането на ОУП и свързаните с инфраструктурата намерения. Заложените нови пътища със сигурност ще отприщят инвестиционните намерения на бизнеса, категорични са брокерите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg